Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Bratislave pokračuje proces v kauze mafiánskych vrážd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Proces v kauze mafiánskych vrážd Petra Havasiho, prezývaného Havel, a Karola Patasyho a v dvoch prípadoch únosov čínskych podnikateľov pokračuje pred Okresným súdom Bratislava I od štvrtka 3. mája.

Naposledy v tejto veci konal bratislavský nižší súd koncom marca tohto roku. Manželka hlavného svedka v kauze vraždy Petra Havasiho, považovaného za šéfa seneckých sýkorovcov, vtedy na pojednávaní Okresného súdu Bratislava I povedala, že jej muž Anton C. dostal príkaz sledovať Havasiho od Patrika V., ktorý sedí na lavici obžalovaných. Anton C. na kontakt s Patrikom V. vraj dostal špeciálny mobil, z ktorého mu posielal sms-ky o Havasiho pohybe. Mária C. na súdnom pojednávaní vypovedala cez telemost.       

V tomto prípade sú obžalovaní okrem Patrika V. aj Marián G. a bratia Ľubomír a Michal Ch. Marián G. podľa obžaloby sledovanie nariadil a bratia sa na ňom podieľali tiež. Súčasťou obžaloby je aj podiel na ďalšej mafiánskej vražde Karola Patasyho a únos čínskeho podnikateľa. Havasiho luxusné auto s ochrankárom a takzvaným štartérom zablokovalo 6. júna 2004 pod Prístavným mostom v Bratislave iné vozidlo, z ktorého sa spustila streľba zo samopalu. Ochrankár Gejza Vesprémy zomrel na mieste, Havasi, ktorého prezývali Havel, skonal v nemocnici, tretí muž vyviazol bez zranení.

Mária C. 22. marca povedala, že s Michalom Ch. sa zoznámila v roku 2001, keď pracoval v predajni s potápačskými potrebami, ktorú spolu s manželom prevádzkovali. Potom sa zoznámila aj s jeho bratom. Ostatných dvoch obžalovaných vraj pozná od momentu, keď ich prišli vydierať. Povedala, že chceli za ochranu 20.000 Sk mesačne, inak môžu predajňu zavrieť. Jej manžel Anton C. vraj platiť nechcel a preto bolo podľa neho lepšie, aby sa s Patrikom V. skamarátil. Navrhol mu, aby si u nich urobil zadarmo potápačský kurz. Za ochranu teda platiť nemuseli, ale podľa svedkyne dostal za úlohu sledovať Havasiho, čo nemohol odmietnuť. Keď sa neskôr Anton C. dozvedel o jeho vražde, podľa Márie C. bol zhrozený a dostal strach o vlastný život. Na súde dosvedčila, že jej muž sledoval s bratmi Ch. aj Patasyho. Patrik V. na súde povedal, že na potápačský kurz a výstroj má doklad o zaplatení 80.000 Sk. Podľa neho mali ich rodiny priateľský vzťah a stretávali sa aj s deťmi.      

Podľa druhého bodu obžaloby sledovali Marián G. a bratia Ľubomír a Michal Ch. niekoľko dní pred smrťou Karola Patasyho. Ten bol zastrelený 12. januára 2005 pred vchodom do obytného domu na Krásnohorskej ulici v Bratislave. Marián G. ho mal podľa obžaloby usmrtiť piatimi ranami zo samopalu do krku a hrudníka. Patasy, ktorý mal údajne blízko k bratislavskej skupine piťovcov, na mieste zomrel.      

Z trestného činu brania rukojemníka v dvoch prípadoch sú obžalovaní bratia Ľubomír Ch. a Michal Ch. V polovici decembra 2004 mali v Bratislave na Popradskej ulici uniesť čínskeho podnikateľa Wanga P. a mali sa mu vyhrážať, že pokiaľ nezaplatí požadovanú sumu 66.387 eur, tak mu odrežú ruku. Ľubomír Ch. ozbrojený samopalom a Michal Ch. ozbrojený pištoľou mali tiež 21. januára 2005 uniesť ďalšieho podnikateľa Ha Ngueyna N. v Košiciach. Od jeho manželky podľa obžaloby chceli výkupné 66.387 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu