Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Penta prehovorila o kšeftoch z Gorily: Slovákov sme neobrali ani o jediný cent!

BRATISLAVA - Investičná skupina Penta tvrdí, že Slovenská republika neprišla ani o jednu korunu, ani o jediné euro pri 12 transakciách, v ktorých podľa známeho spisu Gorila mala údajne skupina finančné záujmy a presadzovala ich korupčnými metódami.

"Verejne vyhlasujeme, že v uvedených transakciách nebola Slovenská republika pripravená ani o jedno euro a ani o jednu korunu. Z týchto 12 transakcií Penta mala investičný záujem len v šiestich," uviedla skupina Penta Investments Limited v stanovisku, ktoré poskytol jej hovorca Martin Danko. Ako dodal, vo všetkých úspešných privatizačných tendroch, na ktorých sa v svojej histórii zúčastnili, uspeli predložením najlepšej ceny, resp. najvýhodnejších podmienok.

Minister vnútra Daniel Lipšic v súvislosti s kauzou Gorila uviedol, že „je tu vážne podozrenie, že mnohé rozhodnutia v rámci privatizácie alebo verejných súťaží, tendrov, neboli ovplyvňované záujmom verejnosti, spoločnosti, ale konkrétnych finančných skupín, akoby časť politickej a ekonomickej elity sa podieľala na obrovskej miere korupcie.

A to samozrejme súvisí s tým, ako tá krajina funguje, s charakterom krajiny, ale aj s tým, že potom samozrejme, sa neprivatizuje, netendruje v prospech najvýhodnejších ponúk, ale niekedy v prospech mimoriadne nevýhodných ponúk a niekde potom tie peniaze chýbajú. Chýbajú pri sociálnom zabezpečení, pri snahe získavať zamestnanie, lepšiu prácu, v školstve, v zdravotníctve“.

Penta verejne žiada ministra Lipšica, aby uviedol konkrétne príklady tých transakcií, v ktorých ich spoločnosť uspela korupčným konaním. "A to tak, že získala v privatizácii firmu bez toho, aby predložila najvýhodnejšiu ponuku, resp. jeho slovami mimoriadne nevýhodnú ponuku, čím pripravila Slovenskú republiku o stovky miliónov korún," píše sa v stanovisku.

Ministerstvo vnútra vo svojej reakcii na výzvu napísalo, že nevyzradí taktiku vyšetrovania na výzvu podozrivých osôb. "Všetky podozrenia z korupcie a iných trestných činov opísaných v spise Gorila vyšetruje polícia pod dozorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Každý má právo na obhajobu formou, akú uzná za vhodnú a v čase, ktorý uzná za vhodný," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel. Ako dodal, minister vnútra Daniel Lipšic trvá na všetkých svojich výrokoch, ktoré o tejto kauze povedal.

V prehľade úspešných privatizačných tendrov v svojej histórii Penta uvádza Aero Vodochody (privatizačná súťaž v ČR), kde Penta uspela najvyššou cenou (o 1,2 mld. KČ vyššou ako konkurenčná ponuka) a stala sa v januári 2007 vlastníkom spoločnosti. Ďalej je v prehľade Letisko Košice (privatizačná súťaž), PPC Energy Group (privatizačná súťaž) a Závody Slovenského národného povstania.

Posledne spomínaný podnik získala Penta v privatizačnom tendri v roku 2002. Zrealizovala finančnú a prevádzkovú reštrukturalizáciu, ako aj prevzala riešenie jednej z najvýznamnejších environmentálnych záťaží na Slovensku, rekultiváciu kalového poľa, čo bola investícia v objeme 53 miliónov

V medializovanom dokumente o odpočúvaní jedného bytu SIS-kou s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje údajné dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Minister vnútra Daniel Lipšic založil špecializovaný tím, ktorý má kauzy vyšetriť. Sú v ňom 10 špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie. Vyšetrovateľ 9. januára začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Trestné stíhanie dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. Pre podozrenia zo spisu vláda odvolala šéfku Fondu národného majetku Annu Bubeníkovú. Niektorí ľudia, ktorí sú v spise spomínaní, odstúpili zo svojich súčasných postov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu