Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž ospevoval zázračný liek proti koronavírusu: Na nohy vás má postaviť za noc! Zakročila polícia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA – Polícia si opäť posvietila na šíriteľa hoaxov, ktorý tento raz zdieľal informácie o zázračnom lieku proti koronavírusu, ktorý chorých postaví na nohy doslova za noc. Najskôr na muža iba upozornili na sociálnej sieti, no následne sa vybrali aj k nemu domov, kde chceli počuť vysvetlenie. Dostali však iba kopu výhovoriek.

archívne video

Na krízovom štábe sa budú okrem pandémie koronavírusu riešiť aj množiace sa útoky na zdravotnícky personál (Zdroj: Topky/Maarty)

Facebookový profil Ivan Bartek zverejnil "bombastickú" správu o tom, že existuje overený a bezpečný liek proti ochoreniu Covidu-19. Podľa jeho slov je človek už po 10 hodinách od užitia zdravý a de facto mu nič nie je.

"Večer po večerníčku užijete liek a ráno sa zobudíte v podstate zdravý," píše dotyčný muž v príspevku. Zdôraznil, že v Rusku je lieku "habadej", no Európa o ničom nevie. Medzi ľudmi mal však jeho status úspech. Podľa polície mu "na krásne rozprávky" o lieku Areplivir skočilo viac ako 12-tisíc Slovákov.

 

IVAN SI NEVŠÍMA SMUTNÉ REKORDY MŔTVYCH V RUSKU A RADÍ: TENTO RUSKÝ LIEK NA KORONU VÁS STOPERCENTNE POSTAVÍ NA NOHY PO...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Tuesday, October 19, 2021

 

Polícia sa snažila jeho slová vyvrátiť poukázaním na situáciu, aká v krajine vládne. "Zázračný liek v Rusku akosi nezaberá. Rusko zaznamenalo - už po štvrtý deň po sebe - rekordný denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom. Za posledných 24 hodín bolo v tejto krajine hlásených 34 303 takýchto prípadov," uviedli.

Upozornili tiež na to, že v Rusku v uplynulých týždňoch registrujú rekordné počty úmrtí v súvislosti s koronavírusom. V sobotu tam napríklad hlásili dovtedy najvyšší počet úmrtí za deň a to až 1002.

Nepodceňujte horúčku, môže byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Čo je Areplivir?

Aj polícajti tvrdia, že by bolo radi, keby keby tu bol skutočne efektívny liek proti koronavírusu. Ako uviedli, Areplivir, teda Favipiravir je japonský liek na chrípku. O jeho možnej účinnosti aj proti ochoreniu Covid-19 sa hovorí prinajmenšom od marca 2020. Odvtedy prebehli viaceré klinické štúdie. "Podľa asi najčerstvejšieho odborného prehľadu to vyzerá tak, že na smrtnosť covidu nemá tento liek žiadny štatisticky významný účinok...Bohužiaľ," uviedli.

Na doplnenie tiež pripomenuli, že aj ruského prezidenta Vladimira Putina zaočkovali proti koronavírusu vakcínou Sputnik V. On sám zároveň vyzval občanov, aby sa nechali zaočkovať.

Na "návšteve"

Polícia neostala iba pri poukazovaní na hoax prostredníctvom sociálnej siete. K mužovi, ktorý ho na sociálnej sieti šíril, si to namierila osobne. Po návšteve ho nazvali majstrom sveta v alibizme a výhovorkách. "Autor povedal, že text len skopíroval od iného užívateľa z Facebooku," uviedla polícia. "Ani jedno slovo som ja nenapísal, tento liek som nikdy v živote nevyskúšal a neviem o jeho účinkoch," znela podľa nich parafráza jeho výhovoriek.

 

ZAKLOPALI SME NA DVERE KONŠPIRÁTORA: MAJSTER SVETA V ALIBIZME A VÝHOVORKACH Minulý týždeň sme vyvrátili nepravdivé...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Friday, October 22, 2021

 

"Autor statusu pokračoval v alibizme aj ďalej, keď hliadke povedal, že jediné, čo spravil, bolo priradenie fotografie k textu, ktorú našiel na internete. Keď sa policajti pýtali na konkrétnu osobu, na ktorú sa vyhovoril, že od nej len všetko skopíroval, povedal, že nevie kto to je, aj keď ju má medzi svojimi priateľmi," povedala polícia. Muž vraj príspevok zdieľal, lebo sa mu zdal zaujímavý.

Viac o téme: LiekHoaxKoronavírusAreplivir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu