Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alkohol za volantom znova úraduje: Polícia zaznamenala množstvo prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Policajti v Bratislavskom kraji zaznamenali počas víkendu (15. - 16. 2.) šesť vodičov pod vplyvom alkoholu. Medzi nimi boli aj takí, ktorí sa počas jazdy venovali mobilu, či prekročili najvyššiu dovolenú rýchlosť. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

"Alkohol znižuje schopnosť sústrediť sa a správne a v čas reagovať na situáciu v cestnej premávke. Vozidlo sa tak stáva v rukách vodiča pod vplyvom alkoholu zbraňou," uviedla policajná hovorkyňa. Podľa jej ďalších slov by sa vodič pod vplyvom alkoholu mal jazde vyhnúť.Jedno nezodpovedné rozhodnutie vodiča sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu môže ovplyvniť nielen jeho život a zdravie, ale aj život a zdravie posádky vozidla, ostatných účastníkov cestnej premávky a ich majetok," doplnila Mihalíková.

"Aj odmietnutie vykonania dychovej skúšky alebo odmietnutie podrobiť sa lekárskemu vyšetreniu odberom a vyšetrením krvi na zistenie prítomnosti návykovej látky v tele vodiča je trestné," uzavrela bratislavská krajská policajná hovorkyňa.

Trenčín v januári s hrozivou bilanciou

Na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa v januári stalo 77 dopravných nehôd. Zomreli pri nich dvaja ľudia. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne na sociálnej sieti. Pri dopravných nehodách v TSK utrpelo v januári päť osôb ťažké zranenia, 30 ľudí sa zranilo ľahko. Dopravné nehody si vyžiadali život jedného vodiča motorového vozidla a jedného cyklistu. Najviac nehôd sa stalo v stredu, vo štvrtok a v piatok.

„Požitie alkoholu u vinníkov dopravných nehôd policajti zistili v deviatich prípadoch (takmer 12 percent). Pri týchto dopravných nehodách nebola žiadna osoba usmrtená, dve osoby boli ťažko zranené a päť osôb ľahko zranených. Vodiči motorových vozidiel zavinili pod vplyvom alkoholu sedem dopravných nehôd, chodci dve dopravné nehody,“ informuje polícia.

Kontrolám sa nevyhli ani cyklisti

Uplynulý týždeň prichytili policajti v Žilinskom kraji 40 podgurážených šoférov. Ako informovala krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová, jedenásť z nich pri dychovej skúške na alkohol nafúkalo viac ako jedno promile. "Dvaja vodiči pod vplyvom alkoholu spôsobili dopravnú nehodu. Kontrolám sa nevyhli ani cyklisti, až u štrnástich z nich bola dychová skúška pozitívna," uviedla k bilancii uplynulého týždňa Balogová.

Jeden z pristihnutých vodičov pri policajnej kontrole nafúkal dokonca viac ako dve promile. "V piatok 14. februára vo večerných hodinách zastavila policajná hliadka v meste Čadca vodiča vozidla Škoda Felícia. 57-ročný vodič sa pri kontrole podrobil dychovej skúške s výsledkom 1,09 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,27 promile," dodala Balogová.

Viac o téme: AlkoholŠofériPolícia BratislavaŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu