Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záchranári sa poriadne zapotili: FOTO Pád českého horolezca (27), v problémoch aj Slovák (66)

Český horolezec si nad Pružinou poranil chrbticu Zobraziť galériu (2)
Český horolezec si nad Pružinou poranil chrbticu (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

PRUŽINA – Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby požiadalo horských záchranárov z Oblastného strediska Malá Fatra o pomoc pre 27-ročného českého horolezca, ktorý vypadol asi šesť metrov zo steny v lezeckej oblasti Pod Hradiskom za obcou Pružina v Považskobystrickom okrese.

Ako informovala Horská záchranná služba na svojej webovej stránke, horolezec sa sťažoval na bolesť chrbtice. Keďže bol v nedostupnom teréne, na miesto odišlo päť horských záchranárov a vyrazili tam aj leteckí záchranári zo Žiliny.

„Po príchode záchranárov HZS a lekára leteckých záchranárov bola mužovi aplikovaná intravenózna liečba. Muž pádom utrpel početné zranenia chrbtice, panvovej oblasti a dolnej končatiny. Po ošetrení a zafixovaní vo vákuovom matraci bol pacient spustený z exponovaného terénu za pomoci lanovej techniky na asfaltovú cestu a transportovaný terénnym vozidlom HZS na futbalové ihrisko, kde bol preložený na palubu vrtuľníka,“ informovala HZS.

Slovenský turista skolaboval nad Popradským plesom

Horskí i leteckí záchranári pomáhali mužovi, ktorý v nedeľu popoludní skolaboval na turistickom chodníku vo Vysokých Tatrách. Z Horskej záchrannej služby informovali, že zdravotné problémy 66-ročného Slováka nahlásili prostredníctvom Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

"Turista smeroval z túry na Hincových plesách smerom na Popradské pleso. Tu mu prišlo nevoľno a po upadnutí do bezvedomia začali prítomní okamžite laickú KPR (kardiopulmonálna resuscitácia)," informuje HZS na svojej stránke. Na miesto odišli štyria záchranári HZS z Vysokých Tatier.

Záchranári sa poriadne zapotili:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre vyťaženosť najbližších posádok Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe požiadali horskí záchranári o súčinnosť poľských kolegov. "V súčinnosti s horskými záchranármi zo slovenskej strany a za pomoci automatického defibrilátora prebiehala na mieste naďalej KPR," dodáva HZS. Muža napokon transportovala poľská vrtuľníková posádka do nemocnice v Zakopanom.

Viac o téme: ZáchranáriTuristaHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu