Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Stovky expertov na forenzné vedy v Bratislave: Odtlačky prstov sa dajú získať aj z odpálenej bomby

Súčasťou podujatia bola aj prezentácia prístrojovej techniky, produktov a zariadení majúcich vzťah k forenzným vedám, kriminalistike a bezpečnostnej problematike. Zobraziť galériu (12)
Súčasťou podujatia bola aj prezentácia prístrojovej techniky, produktov a zariadení majúcich vzťah k forenzným vedám, kriminalistike a bezpečnostnej problematike. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Milovníci televíznych seriálov majú často pocit, že vyšetriť a objasniť zločin je až príliš jednoduché. Stačí jeden šikovný expert "na všetko" a páchateľ skončí zahanbene za mrežami. Prax je však o niečo zložitejšia. Na usvedčení zločinca pracujú desiatky aj stovky ľudí, ktorí sa musia neraz sústrediť na detaily, ktoré by verejnosti ani nenapadli.

V hlavnom meste sa uplynulý týždeň stretlo viac ako 150 znalcov a expertov z 23 krajín sveta. Zastupovali forenzné ústavy a organizácie zaoberajúce sa forenznými vedami. Nechýbali ani profesionáli z Interpolu. To všetko v rámci Medzinárodného sympózia forenzných vied, ktoré sa uskutočnilo od 24. do 27. septembra.

Súčasťou podujatia bola aj
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Súčasťou podujatia bola aj prezentácia prístrojovej techniky, produktov a zariadení majúcich vzťah k forenzným vedám, kriminalistike a bezpečnostnej problematike. Ako vysvetlil Ondrej Laciak, riaditeľ Kriminalistického a expertízneho ústavu, ide o investície za stovky miliónov eur. U nás na Slovensku ich však zatiaľ nenájdete. 

Viac o tom, v čom je práca forenzných technikov iná ako na televíznych obrazovkách, aké bezpečnostné systémy nás sledujú, ale aj o konkrétnych technologických novinkách, sa dozviete vo videu.

Stovky expertov na forenzné vedy v Bratislave: Odtlačky prstov sa dajú získať aj z odpálenej bomby

Výmena informácií a skúseností

Tohtoročné sympózium bolo súčasťou projektu „Zvyšovanie odbornej spôsobilosti pracovníkov forenzného ústavu v oblasti forenzných vied“, ktorý je realizovaný s finančnou podporou fondu pre vnútornú bezpečnosť (Internal Security Fund).

Súčasťou podujatia bola aj
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Experti si v rámci podujatia vymieňali informácie a svoje skúsenosti aj v rôznych oblastiach kriminalistiky. "Program sympózia prináša nové poznatky všetkým, ktorí sa podieľajú na vyšetrovaní trestnej činnosti, poprípade zabezpečujú vzdelávanie v tejto oblasti," uviedol v tlačovej správe hovorca Prezídia PZ Michal Slivka. Prednášky si vypočuli tiež policajti a zamestnanci ministerstva vnútra SR. 

Viac o téme: KriminalistikaSympóziumForenzné vedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu