Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mafián Nigut chcel zavraždiť Mariána na objednávku: Jeho vodič tvrdí, že je nevinný

Róbert Nigut
Róbert Nigut (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s 39-ročným Košičanom Gabrielom H. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ho obžaloval z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu v spolupáchateľstve. Obžaloba súvisí so streľbou na 44-ročného Mariána K. z Gelnice 9. augusta 2013 na ceste z rekreačného strediska Jahodná do Košíc. Gabriel H. bol vodičom auta, z ktorého strieľal príslušník košickej skupiny podsvetia Róbert Nigut. Podnikateľ streľbu prežil, ale vozidlo s Nigutom havarovalo a Gabriel H. zostal v ňom zakliesnený.

V úvode pojednávania Gabriel H. požadoval iného obhajcu, pretože súčasnému neverí, lebo sklamal jeho dôveru. Pritom ide už o tretieho advokáta v poradí a sám si ho zvolil. Pretože senát jeho požiadavke nevyhovel, Gabriel H. predsedu i člena senátu namietal pre zaujatosť. Vyhlásil, že je nevinný a odmietol vo veci vypovedať s tým, že ho bolí oko. Obžalovaného eskortovali na vyšetrenie k lekárovi a súd pojednávanie odročil na 12. septembra.

Nigut, na ktorého je vydaný európsky a medzinárodný zatykač, chcel zavraždiť Mariána K. na objednávku ďalšej osoby. Gabriel H. mu robil vodiča a v procese s Nigutom vystupoval ako korunný svedok. Nigut, ktorého medzitým odsúdili na doživotie, je od inkriminovaného dňa na úteku a konanie proti nemu sa viedlo ako proti ušlému.

Nigut sedel vzadu

Auto BMW viedol Gabriel H. a Nigut sedel vzadu. V tú noc čakali na ceste z Jahodnej na Mariána K., ktorý tade jazdieval na svojom Forde Galaxy do práce v Košiciach. Keď sa BMW dostalo na úroveň Forda, Nigut strieľal dávkami na Mariána K., ktorý utrpel zranenia tváre a hrudníka, ale nie smrteľné. Po streľbe auto zastavil a ušiel.

Vozidlo BMW pokračovalo v jazde, ale potom sa vrátilo a v ostrej zákrute havarovalo. Vodič Gabriel H., ktorý tvrdil, že mu Nigut zakryl oči, pri havárii ostal zakliesnený a zranený vo vozidle a vyslobodili ho až hasiči. Vodič ako svedok uviedol, že Nigut mal so sebou dva samopaly, jeden zostal po akcii v BMW. Po čine vodič nedostal od Niguta žiadnu odmenu, ale keď bol v nemocnici, tak jeho manželke istý Ďuďo doniesol 500 eur, že má byť ticho a všetko bude v poriadku.

Podľa rozsudku nad Nigutom sa tento člen podsvetia na vraždu Mariána K. dlhodobo pripravoval. Zabezpečil si samopal škorpión bez evidenčného čísla, tlmič hluku a ukradnuté auto BMW X5 s prestriekanou karosériou, fóliami na oknách, českým evidenčným číslom a interiérom vystriekaným prípravkom proti zisteniu DNA. Útok na Mariána K. ako „človeka, ktorého treba dať dole“, uskutočnil Nigut na objednávku tretej osoby. Ataku na Jahodnej predchádzali dva neúspešné pokusy.

Objednávateľom vraždy bol údajne Radovan V. z Helcmanoviec, u ktorého Nigut po návrate z väzenia pracoval. Radovana V. v tejto veci stíhajú ako objednávateľa, ale vyšetrovanie sa neskončilo. Na pojednávanie súd predvolal aj poškodeného Mariána K. Prišiel aj s matkou, ale s médiami odmietol komunikovať. Gabrielovi H. v prípade uznania viny hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

Viac o téme: VraždaVodičObjednávkaSúd Róbert Nigut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu