Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prípad zabitého talianskeho policajta Američanmi: Počas zásahu nemal zbraň

Prokurátor Michele Prestipino Zobraziť galériu (5)
Prokurátor Michele Prestipino (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - Taliansky policajt, ktorého v piatok ráno dobodali na smrť v centre Ríma, nemal v ten deň pri sebe strelnú zbraň. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii náčelník talianskej polície Francesco Gargaro, ktorý však zároveň podľa agentúry AP trval na tom, že aj keby policajt zbraň mal, nemal by počas konfrontácie s dvoma americkými tínedžermi čas na to, aby ju vôbec vytiahol.

Gargaro poskytol na utorňajšej konferencii prvé podrobnosti o konflikte s mladíkmi z USA, pri ktorom prišiel o život 35-ročný karabinier Mario Cerciello Rega — Američania ho 11-krát bodli nožom. 

Postup dvojice karabinierov Gargaro obhajoval. Uviedol, že zavraždený Rega a jeho kolega Andrea Varriale zasahovali proti dvojici Američanov v súvislosti s pokusom o vydieranie. Podozrivých občanov USA, 19-ročného Finnegana Leeho Eldera a 18-ročného Gabriela Christiana Nataleho-Hjortha, zadržali v piatok ráno. Nasledovný deň ich väzbu odobrila sudkyňa Chiara Gallová, podľa ktorej existujú vážne náznaky toho, že mladíci sú za vraždu zodpovední. 

Polícia Finnegana Leeho Eldera
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Italian police)

Policajti zasahovali proti dvojici v civilnom oblečení, pričom usmrtený policajt pri sebe nemal zbraň. Tá sa neskôr našla v jeho skrinke na policajnej stanici.

Podľa Gargara nie je zrejmé, prečo si policajt zbraň zabudol, avšak ani v prípade, že by ju so sebou mal, nestihol by ju použiť. Policajti totiž podľa Gargara nečakali, že budú mať do činenia s "osobou s 18-centimetrovým nožom" a že sa stanú terčom útoku po tom, ako sa legitimovali.

Mario Cerciello Rega
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Italian police)

Obaja Američania údajne ukradli drogovému sprostredkovateľovi tašku, v ktorej však nebol kokaín, ako sa domnievali, ale aspirín. Od muža následne požadovali za vrátenie tašky peniaze a skutočný kokaín. Muž však upovedomil policajtov, ktorí následne prišli na dohodnuté stretnutie s Američanmi, píše agentúra DPA. Dodáva, že Elder údajne v následnej konfrontácii dobodal karabiniera Cerciella Regu nožom, zatiaľ čo Natale-Hjorth je obvinený len so spoluviny na tejto vražde.  Vražda Cerciella Regu vyvolala v Taliansku pobúrenie, pričom policajta jeho krajania oslavujú ako hrdinu. 

Mario Cerciello Rega bol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Italian police)

Pod paľbu kritiky sa však medzičasom dostali samotní karabinieri. Na verejnosť totiž unikla fotografia podozrivého Nataleho-Hjortha, na ktorej má počas vypočúvania zaviazané oči a na rukách nasadené putá. Podľa rímskeho prokurátora Micheleho Prestipina sa celý prípad "bez predsudkov" vyšetrí. 

Mario Cerciello Rega bol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Italian police)

 

Viac o téme: PolicajtVraždaTalianskoAmeričaniaMario Cerciello Rega
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu