Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Od desivej tragédie v Slovenskom raji ubehli štyri roky: Slovensko nezabúda, dojemný odkaz kolegov

Nešťastie sa odohralo pred štyrmi rokmi. Zobraziť galériu (15)
Nešťastie sa odohralo pred štyrmi rokmi. (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Záchranná akcia, ktorá sa konala v júli 2015, sa v okamihu zmenila na obrovskú tragédiu. Štyria skúsení muži chceli pomôcť zranenému 10-ročnému nemeckému chlapcovi. Na miesto, ktoré bolo vzdialené už len niekoľko desiatok metrov, však nedoleteli. Vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia a nasledoval pád. Nik na palube neprežil.

Odvtedy ubehli presne štyri roky, no Slovensko nezabúda. "Venujme dnes tichú spomienku našim štyrom kolegom a priateľom, ktorí presne v tento deň pred štyrmi rokmi zahynuli pri tragickej nehode záchranárskeho vrtuľníka OM-ATB v Kláštorskej rokline. Chýbate nám, chlapci, navždy ostanete v našich srdciach," napísala na sociálnej sieti Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE.

Nehoda sa stala v piatok 17. júla krátko po 18. hodine. Záchranné zložky na nešťastie upozornil český hasič, ktorý sa náhodou nachádzal blízko miesta udalosti. Ku chlapcovi so zlomenou nohou vyslali záchranári inú skupinu, pred nimi sa však objavil omnoho vážnejší problém. Stroj s ich kolegami havaroval v ťažko dostupnom teréne. Celú oblasť uzavreli.

Miesto tragickej nehody záchranárskeho
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Na miesto smerovali hasiči, horskí záchranári aj polícia. Prvoradé bolo zistiť, či niekto prežil. Žiaľ, ukázalo sa, že nie. Riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga vtedy uviedol, že časť pádu vrtuľníka stlmili stromy, no padať podľa neho mohol 100 až 200 metrov. 

Nové informácie o tragickom páde vrtuľníka: Telá záchranárov vytiahli z vraku, z týchto FOTO mrazí!

Záchranárske práce museli v noci prerušiť, v tme sa pokračovať nedalo. Až v sobotu predpoludním z vraku vyslobodili doráňané telá a odtransportovali ich z miesta nehody. Situácia bola rozdielna než inokedy, smutnejšia, psychicky náročná. Tí, s ktorými boli samotní záchranári v kontakte dennodenne a neraz sa dokonca stretli počas záchrany iných, už neboli medzi živými.

Miesto tragickej nehody záchranárskeho
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Smrť skúsených záchranárov

Nehoda si vyžiadala život skúsených záchranárov - 37-ročného náčelníka oblastného strediska Horskej záchrannej služby Slovenský raj Dušana Leskovjanského, 44-ročného pilota Ľubomíra Majerčáka z Popradu, 34-ročného záchranára Martina Svitanu a 45-ročného lekára Mareka Rigdu.

Pilot Ľubomír Majerčák
Zobraziť galériu (15)
Pilot Ľubomír Majerčák  (Zdroj: SITA)
 
Pilot mal dlhoročnú prax v lietaní, za svoju kariéru nalietal vyše 1800 letových hodín. Lietal 24 rokov. Záchranár Martin pracoval v ATE dlhých 17 rokov. Spočiatku ako letecký mechanik, potom ako záchranár. Lekár Marek lietal v záchranárskom vrtuľníku 13 rokov.
 
Foto z roku 2011: Dušan Leskovjanský (druhý zľava)
Zobraziť galériu (15)
Foto z roku 2011: Dušan Leskovjanský (druhý zľava)  (Zdroj: TASR)
 
"Počas svojej dlhoročnej praxe pomohli stovkám zranených, ktorí boli v núdzi a zachránili niekoľko desiatok životov. V piatok počas záchrannej akcie, žiaľ, vyhasli tie ich. Za ich obetavú prácu a plné nasadenie im patrí veľké uznanie a česť ich pamiatke," povedala v tom čase hovorkyňa spoločnosti ATE Zuzana Turočeková.
 
Letecký záchranár Martin Svitana
Zobraziť galériu (15)
Letecký záchranár Martin Svitana  (Zdroj: SITA)
 
V čase nehody bol na palube aj horský záchranár, ktorý mal zabezpečovať miesto v ťažkom teréne, aby letecký záchranár mohol robiť svoju prácu. „Pán Leskovjanský patril medzi našich veľmi dobrých a svedomitých pracovníkov a zároveň veľmi dobrých lezcov. Všetkých nás mrzí, čo sa stalo, je nám ľúto najmä rodín, ktoré tu po nich ostali,“ povedal Janiga.
 
Lekár Marek Rigda
Zobraziť galériu (15)
Lekár Marek Rigda  (Zdroj: SITA)
 
Čo sa im však stalo osudným? Vyšetrovanie preukázalo, že príčinou pádu vrtuľníka nebol jeho technický stav, ale kontakt rotorových listov s drôtmi elektrického vedenia. V tomto prípade teda zlyhal ľudský faktor.
 
Viac o téme: TragédiaPádVrtuľník Kláštorská roklina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu