Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prominentný advokát, ktorý velebil Hitlera, podal sťažnosť voči väzbe: Najvyšší súd rozhodne

František Polák bol Černákov bývalý právnik. Zobraziť galériu (2)
František Polák bol Černákov bývalý právnik. (Zdroj: Polícia SR, TASR)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR bude v najbližších dňoch rozhodovať o sťažnosti advokáta Františka Poláka, ktorý je obvinený z extrémistických trestných činov, voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), ktorý ho zobral koncom mája do väzby.

"Trestná vec Františka P. bola NS SR predložená v pondelok 3. júna," uviedla v utorok hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Senát NS SR po naštudovaní spisu bude rozhodovať na svojom neverejnom zasadnutí, čo môže byť o niekoľko dní.

ŠTS rozhodol 25. mája o vzatí do väzby obvineného Františka P., ktorého polícia obvinila po akcii "Plukovník" a ktorá sa uskutočnila pár dní predtým. "Sudca pre prípravné konanie ŠTS pracovisko Banská Bystrica, rozhodol o vzatí do väzby obvineného Františka P. Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Obvinený podal proti tomu sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR," uviedla vtedy hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prominentný právnik skončil vo väzbe: FOTO Obvinenie z extrémizmu, velebil Hitlera

"Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil muža z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a z prechovávania a rozširovania extrémistických materiálov," uviedla vtedy polícia.

Následne predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Tomáš Borec v pondelok (3. 6.) pozastavil výkon advokácie Františkovi Polákovi. Obvinený bol totiž vzatý do väzby, čo je podľa zákona o advokácii dôvodom pozastavenia advokácie povinne, bez možnosti úvahy.

Právnik František Polák velebil Hitlera
Zobraziť galériu (2)
Právnik František Polák velebil Hitlera  (Zdroj: Polícia SR)

František Polák podľa mediálnych informácií v minulosti zastupoval ako obhajca v trestných veciach napríklad na doživotný trest odňatia slobody odsúdeného banskobystrického bosa Mikuláša Černáka, či poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka. U právnika mali počas spomínanej policajnej razie nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou. Mimo toho sa advokát mal nechať vyfotiť v nacistickej uniforme.

Viac o téme: ExtrémizmusSťažnosťSúd František Polák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu