Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozivý povolebný deň na Slovensku: Početné nehody, záchranári sa museli obracať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu ATE z Bratislavy v nedeľu napoludnie privolali k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri obci Dubová (okres Pezinok). Osobné motorové vozidlo tam skončilo prevrátené mimo vozovky.


Čítajte aj: FOTO Dráma v Žiline: Novostavba sa ocitla v plameňoch, okamžitý zásah hasičov


Lekár leteckých záchranárov si po pristátí prevzal ťažšie zraneného, 37-ročného spolujazdca, ktorý utrpel poranenie hlavy, bol pri vedomí, na okolnosti nehody si však nepamätal. Posádka ho po ošetrení preložila na palubu a smerovala do Univerzitnej nemocnice svätého Cyrila a Metóda v Bratislave.

Nehoda motocyklistu, chlapčeka zrazilo auto

Ako informovala hovorkyňa Air Transport Europe Zuzana Hopjaková, popoludní posádku opäť privolali na pomoc k dopravnej nehode. Išlo o zraneného motocyklistu, ktorý spadol z motorky. Záchranári 23-ročného pacienta preložili na palubu a letecky transportovali do Univerzitnej nemocnice v Ružinove.

Podvečer bol záchranársky vrtuľník z Bratislavy opäť požiadaný o pomoc. Rýchly prevoz na vyššie špecializované zdravotnícke zariadenie potreboval 9-ročný chlapec, ktorého vo Veľkom Blahove zrazilo auto. V umelom spánku s vážnym úrazom hlavy ho letecky prevezli na detské oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Leteckí záchranári v akcii

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice leteli dnes krátko popoludní do Malej Fatry, kde pomoc leteckých záchranárov potrebovala 59-ročná turistka. Tá sa v oblasti Skalnej Alpy pošmykla na zľadovatenom teréne. Záchranársky vrtuľník ju previezol na letisko v Ružomberku, kde si ju prevzala posádky rýchlej zdravotnej pomoci.

Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny smerovala v tom čase k pádu horolezca, ktorý bol hlásený z oblasti Slnečných skál, neďaleko Rajeckých Teplíc. 25-ročný horolezec sa pošmykol a spadol z výšky približne 30 metrov. Pozemní záchranári spolu s hasičmi, ktorí zraneného primárne ošetrili, preniesli pacienta k vrtuľníku, ktorý pristál približne 200 metrov od miesta, kde došlo k pádu. Lekár mu doplnil ďalšiu liečbu a po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave s tzv. polytraumou letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine.

Zranené skialpinistky

Záchranársky vrtuľník z Popradu letel v priebehu dnešného dňa aj k dvom zraneným skialpinistkám do Žiarskej doliny. Pomoc leteckých záchranárov potrebovala 35-ročná Slovenka, ktorá pod vrchom Smrek spadla a spôsobila si poranenie predkolenia. Počas medzipristátia ju záchranári preložili na palubu a transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Krátko po návrate na svoju základňu prišlo zo Žiarskej doliny ďalšie volanie o pomoc. Aj v tomto prípade išlo o úraz 35-ročnej skialpinistky, ktorá si pod vrchom Baníkov podvrtla koleno a ďalej už nedokázal zísť samostatne. Záchranársky vrtuľník pristál priamo v teréne, posádka zranenú českú skialpinistku ošetrila, preložila na palubu a po vzlete z miesta smeroval vrtuľník opäť do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Viac o téme: NehodaZáchranáriZranenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu