Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odoberala plyn a elektrinu načierno: Perla z Veľkého Krtíša spoznala trest

Krajský súd v Banskej Bystrici.
Krajský súd v Banskej Bystrici. (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na štyri mesiace podmienečne za neoprávnený odber elektrickej energie a zemného plynu dnes potvrdil odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici pre 59-ročnú Perlu Balážovú z Veľkého Krtíša. Žena s vysokoškolským titulom tvrdila, že nemala peniaze na zaplatenie energií, ale prokurátor jej počínanie kvalifikoval ako opakovaný trestný čin krádeže.

Balážová neuhrádzala pravidelné predpísané mesačné platby, preto ju od elektrickej energie odpojili. Žena však prívod elektriny obnovila založením poistiek. Odpojeniu plynomeru však podľa vyjadrenia plynárov bránila vlastným telom a nedovolila montérom vstup na svoj pozemok. Preto plyn odpojili od rozvodnej siete pred jej domom. Energiu načierno odoberala Balážová v rokoch 2013 až 2016.

Dôvodom na protiprávne konanie bola podľa Balážovej skutočnosť, že hoci má vysokoškolské vzdelanie, nemôže si nájsť zamestnanie a štát sa o ňu nevie postarať. Plynári vyčíslili škodu najmenej na 1 700 eur a dodávateľ elektrickej energie na takmer 330 eur. Balážová tým spáchala prečin krádeže na veci, ktorej odber podlieha spoplatneniu na základe osobitného predpisu.

Na Okresnom súde vo Veľkom Krtíši Balážová povedala, že sa necíti byť vinná, ale krádež nepoprela. Súd jej uložil podmienečný trest štyri mesiace, pričom zavážilo, že doteraz nebola trestaná. Balážová sa odvolala, že trest je neprimerane prísny. Odvolací senát jej nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Ženu na odvolacom konaní zastupoval obhajca, ktorého jej ustanovil prvostupňový súd.

Viac o téme: PlynElektrinaKrádežPerla Balážová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu