Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza skrachovanej poisťovne: Peniaze tisícov klientov v lufte, trestné oznámenie od NBS

Bývalé sídlo Rapid life. Zobraziť galériu (3)
Bývalé sídlo Rapid life. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Poisťovňa Rapid life skrachovala pred takmer dvoma rokmi. Približne 15-tisíc ľudí prišlo o svoje peniaze. Nejde o drobné, škody sa pohybujú v miliónoch eur. Podľa vyjadrení polície by sa mohlo zdať, že kauza smeruje ku koncu. Padli obvinenia, v rukách NAKA skončili aj bývalí vysokopostavení manažéri poisťovne.

Polícia na sociálnej sieti minulú stredu priniesla správu o zásahu NAKA, ktorý súvisel s kauzou skrachovanej životnej poisťovne Rapid life. Finančná polícia práve zadržala dve osoby z bývalého vedenia košickej akciovej spoločnosti, pôsobiacej v poisťovníctve,“ informovali nepriamo v príspevku. Malo ísť o bývalých vysokopostavených manažérov poisťovne. Prokurátor vydal príkaz na zaistenie majetku, finančná správa zaistila budovu spoločnosti.

Policajné autá pred budovou bývalej poisťovne.
Zobraziť galériu (3)
Policajné autá pred budovou bývalej poisťovne.  (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Deň predtým, v utorok, vyšetrovateľ obvinil osem osôb - Petra Talána (66), Pavla Fialu (62), Petra Talána ml. (37), Adrianu Talánovú (63), Juraja Muchu (66), Oľgu Muchovú (63), Igora Hradovského (70) a Roberta Vernera (60). Dôvodom mal byť obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zločinu poškodzovania veriteľa. 

Trestné oznámenia

Budova, ktorú bývalí konatelia výhodne previedli na spriaznenú firmu a ktorú v stredu zaistila polícia, sa opäť dostala do rúk správkyne Ireny Sopkovej. "Dnes som týmto uznesením znova bola poverená výkonom správy majetku," uviedla pre noviny.sk ešte minulý týždeň. 

Sopková pritom ešte v júli 2017 podala trestné oznámenie na základe stavu majetku. Podľa portálu hnonline.sk vyvrcholilo aktuálnym trestným oznámením. Týkalo sa trestných činov podvodu, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, poškodzovania veriteľa i spotrebiteľa a tiež úmyselného skresľovania hospodárskej a obchodnej evidencie a kapitálového podvodu. Súčasťou bol aj spomínaný podozrivý prevod budovy, ktorú bývalé vedenie predalo za výhodnú cenu firme syna exšéfa Rapid lifeu s názvom AB Real. Teraz ju však zaistila polícia.

Reakcia NBS

Slovenská polícia o posune v kauze informovala aj koncom februára. Tvrdenie o úmyselnom trestnom konaní dvoch manažérov centrálnej banky ale NBS označilo za absurdné. "NBS dosiaľ nedostala uznesenie vyšetrovateľa a nie je oboznámená s jeho tvrdeniami o údajnom protiprávnom konaní. Nikto z NBS nebol v tejto veci vyšetrovateľom vypočutý. NBS požiada o stanovisko k medializovaným informáciám príslušné orgány a podnikne v tejto veci ďalšie potrebné kroky," informovala centrálna banka vo svojom stanovisku vo februári.

Budova Národnej banky Slovenska.
Zobraziť galériu (3)
Budova Národnej banky Slovenska.  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

O necelý mesiac neskôr, 18. marca, nasledoval rázny krok. NBS podala v kauze Rapid life na Generálnej prokuratúre SR a na Úrade inšpekčnej služby trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Má dôvodné podozrenie, že bola spáchaná závažná trestná činnosť, ktorá súvisí so vznesením obvinenia voči zamestnancovi a bývalému zamestnancovi NBS.

NBS sa rozhodla podať trestné oznámenie práve po tom, čo Národná kriminálna agentúra obvinila dvoch manažérov banky zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, keď bola zavedená nútená správa poisťovne. "Skutočnosti, ktoré sú uvedené v uznesení o vznesení obvinenia, vzbudzujú dôvodné podozrenie, že vyšetrovateľ zneužil právomoci verejného činiteľa, marí spravodlivosť a môže byť prepojený s niektorými členmi bývalého vedenia poisťovne Rapid life," uviedla v stanovisku pre médiá NBS.

Zároveň upozornila na to, že bývalé vedenie poisťovne je aktuálne obvinené z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe majetku poisťovne Rapid life a zo zločinu poškodzovania veriteľov - klientov poisťovne Rapid life.  Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová potvrdila, že prokuratúra oznámenie dostala. "Môžeme potvrdiť, že v predmetnej veci bolo dnes, t. j. 18. 3. 2019, doručené na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie (adresované Úradu špeciálnej prokuratúry). Podanie bude vybavené zákonným spôsobom – postúpené na Úrad špeciálnej prokuratúry," ozrejmila.

Hrozí im trest 20 rokov

Výkon funkcie členov štatutárneho orgánu poisťovne bol spomínaným rozhodnutím pozastavený. Nahradil ich nútený správca, vymenovaný NBS, ktorému dali súhlas na podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu poisťovne. Obvinenému 55-ročnému Ivanovi Barrimu a 47-ročnej Monike Imreczeovej hrozí v prípade dokázania viny trest na 10 až 20 rokov. Stíhaní sú na slobode.

Avšak podľa národnej banky bola nútená správa vyhlásená po splnení zákonných podmienok a zákonným spôsobom, predovšetkým pre závažné porušovanie práv klientov zo strany poisťovne Rapid life. Aj Krajský súd v Košiciach svojím rozsudkom z októbra 2018 rozhodol, že poisťovňa Rapid life používala voči spotrebiteľom neprijateľné zmluvné podmienky a nekalé obchodné praktiky, čím potvrdil závažné porušovanie práv klientov.

Kauza Rapid life, pri ktorej zasahovala NAKA: Dvoch pracovníkov NBS nebudú stíhať väzobne

Vyhlásenie nútenej správy v poisťovni Rapid life bolo podľa NBS zákonné a dôvodné. Dôvody na vyhlásenie potvrdil dohľad NBS na mieste a nezávislý externý audit. Na základe dohľadu na mieste NBS v tejto veci podala aj sériu trestných oznámení. Súhlas NBS na vyhlásenie konkurzu bol taktiež zákonný a dôvodný, čo potvrdil aj Okresný súd Košice 1 právoplatným vyhlásením konkurzu na túto poisťovňu.

"Je zarážajúce, že k obvineniu osôb, ktoré svojou systematickou činnosťou v poisťovni Rapid poškodili takmer 15 tis. klientov o viac ako 20 mil. eur, zatiaľ nedošlo, hoci prvé trestné oznámenie podala NBS už pred takmer dvoma rokmi. Vzniká tak dojem, že osoby, ktoré poškodili približne 15 tis. klientov, majú zvláštny druh beztrestnosti pod ochranou niektorých predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní," pokračuje centrálna banka v stanovisku.

Vzhľadom na priebeh konkurzu na poisťovňu Rapid life, ktorý podľa centrálnej banky nenapreduje, a vzhľadom na existenciu vážnych pochybností o prieťahoch a zákonnosti jeho priebehu podáva Národná banka Slovenska v tejto veci trestné oznámenie. "Rozhodnutia orgánov verejnej správy, vrátane rozhodnutí NBS, sú príslušné preskúmavať civilné súdy, nie orgány činné v trestnom konaní. To isté platí aj pre rozhodnutia NBS, ktoré sa týkajú poisťovne Rapid life," dodala NBS koncom februára.

Viac o téme: KauzaPosunNAKARapid Life
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu