Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dramatické zábery z Krompách, vykoľajený vlak ochromil dopravu: Hasiči už vedia, kedy trať otvoria

V Krompachoch sa vykoľajil nákladný vlak. Zobraziť galériu (4)
V Krompachoch sa vykoľajil nákladný vlak. (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

KROMPACHY – Po vykoľajení niekoľkých vozňov na železničnej trati medzi Margecanmi a Spišskými Vlachmi sa od skorých ranných hodín pracuje na jej sprejazdnení. Vlaky hlásia takmer hodinové meškania a v spomínanom úseku je doprava buď nahradená autobusmi, alebo ju odkláňajú na iné trasy. Obnovenie dopravy sa očakáva v priebehu zajtrajšieho dňa.

Súkromný nákladný vlak sa vykoľajil v sobotu po pol siedmej večer neďaleko železničnej stanice Krompachy. Nehodu potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Priblížil, že sa vykoľajil jeden vozeň, následkom čoho sa roztrhla súprava a vykoľajilo sa ďalších osem vozňov. 

Aktuálne snímky z miesta nehody, ktoré zverejnili hasiči.
Zobraziť galériu (4)
Aktuálne snímky z miesta nehody, ktoré zverejnili hasiči.  (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Po incidente vyšla informácia, že práce na odpratávaní vagónov budú trvať niekoľko dní. Hasiči na svojej sociálnej sieti dnes okolo desiatej hodiny dopoludnia avizovali, že za pomoci ťažkej hasičskej techniky pomáhajú pri odpratávaní vykoľajených vagónov už od skorých ranných hodín. Pomáha im aj hasičský ťažný tank.

V Krompachoch sa vykoľajil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Keďže súprava zablokovala dve koľaje na hlavnej železničnej trati medzi Margecanmi a Spišskými Vlachmi, doprava je v súčasnosti v spomínanom úseku zastavená. Vlaky boli nahradené autobusmi. „V ZSSK sme preto nasadili náhradnú autobusovú dopravu (NAD) na úseku Spišské Vlachy – Margecany. Odhad meškania diaľkových vlakov je 60 minút. Ich rušenie sa nepredpokladá, no nie je vylúčené,“ doložil Kováč.

Štandardné diaľkové vlaky v smere Bratislava - Košice idú po stanicu Spišské Vlachy, kde je zabezpečený prestup na NAD do Margecian. Súpravy vlakov zo smeru Bratislava – Košice sú "otáčané" v stanici Spišské Vlachy a súpravy zo smeru Košice – Bratislava sú "otáčané" v stanici Margecany. Vlaky nočnej diaľkovej dopravy budú vedené odklonom cez Kežmarok a Plaveč.

V Krompachoch sa vykoľajil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Železničiari však na svojej internetovej stránke v nedeľu uviedli, že obnovenie dopravy sa očakáva v priebehu utorka (19. februára). „Po ukončení týchto prác sa v utorok začne s opravami jednej koľaje a v stredu druhej poškodenej koľaje. Ak pôjde všetko, tak ako má, tak v utorok by mohla byť jedna koľaj sprejazdnená, následne aj druhá,“ dodal hovorca ŽSR Michal Lukáč s tým, že vykoľajený vlak poškodil koľaje aj výhybky.

ZSSK však dnes o 13:19 hodine uviedla, že podľa aktuálnych informácií od správcu infraštruktúry ŽSR predpokladá, že ani v stredu ešte nepríde k plnohodnotnému obnoveniu dopravy. Našťastie, v dôsledku nehody nikto neutrpel zranenie.

V Krompachoch sa vykoľajil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

O uzavretej trati na východnom Slovensku informoval svojich cestujúcich i súkromný osobný železničný dopravca RegioJet. „Pre nehodu nákladného vlaku je naďalej neprejazdná trať v úseku Poprad-Tatry – Kysak. Nehoda je natoľko vážna, že si na niekoľko dní vyžiada úplné zastavenie dopravy,“ píše spoločnosť na svojom Facebooku s tým, že vlaky RegioJet na trase Košice – Žilina – Praha premávajú, no v časti trasy musia byť nahradené autobusmi. Treba preto rátať aj s niekoľkohodinovými meškaniami.

Viac o téme: VlakNehodaKrompachyDopravaVykoľajenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu