Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výbuch pred súdom v Severnom Írsku: Prišlo aj varovanie, nikto sa nezranil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Aaron Chown/PA via AP)

BELFAST - Pred súdom v severoírskom meste Londonderry vybuchla bomba umiestnená v aute. K výbuchu došlo v sobotu večer krátko po tom, ako polícia dostala varovanie. Policajti boli už na mieste a začali s evakuáciou blízkych budov vrátane hotela, keď explózia nastala.

Nálož, ktorá bola umiestnená v ukradnutom vozidle donáškovej služby explodovala v neskorých večerných hodinách, keď polícia v rekcii na upozornenie na hroziaci útok evakuovala okolité ulice. Podľa dostupných informácií si útok nevyžiadal žiadne obete životoch a nikto pri ňom neutrpel zranenia. Severoírska polícia z útoku podozrieva hnutie "Nová IRA" a v tejto súvislosti už zadržala dve osoby.  

Viac ako 3700 ľudí zahynulo v Severnom Írsku počas niekoľko desaťročí trvajúceho etnicko-náboženského konfliktu medzi prevažne protestantskými unionistami, ktorí sa považujú za Britov, a prevažne rímskokatolíckymi írskymi nacionalistami. 

Za formálny koniec konfliktu je väčšinou považované uzavretie tzv. Veľkopiatkovej dohody v roku 1998. Hoci väčšina militantov sa pri tejto príležitosti vzdala používania násilia, ako prostriedku na dosiahnutie svojich politických cieľov, niektorí odštiepenci z Írskej republikánskej armády pokračujú v občasných útokoch.

K nárastu napätia v Severnom Írsku prispieva v posledných mesiacoch najmä neistota, ktorá v súvislosti s brexitom panuje ohľadom tzv. írskej hranice.
 

Viac o téme: VýbuchSúd Severné Írsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu