Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český učiteľ lyžovania vyvolal pád lavíny: Polícia vyvodí dôsledky, so snehom bojovali i vojaci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OBERTAUERN – Český snowboardista a učiteľ lyžovania (32) v lyžiarskom stredisku Obertauern vyvolal pád lavíny. Masa snehu zasypala zadnú časť horského hotela miestami až do výšky troch metrov. Našťastie, nikto nebol zranený. Rakúske médiá informujú, že v dôsledku prívalov nového snehu v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko už zahynuli traja ľudia a ďalších 18 osôb bolo zranených.

Podľa doterajších zistení tamojších úradov spôsobili prívaly nového snehu v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko smrť troch ľudí a zranili ďalších 18 osôb. V hojne navštevovanom lyžiarskom stredisku Obertauern v pondelok spôsobil český snowboardista pád lavíny, ktorá zasypala časť hotela. Našťastie, ľuďom neublížila. Prípad už vyšetruje polícia, informovali rakúske médiá.

Už od pondelňajšieho rána sa autom nedá dostať do obcí Obertauern, Unken, Lofer, Svätý Martin, Weissbach a Rauris. Okolo 18. hodiny toto obmedzenie postihlo i obce Tweng, Grossarl a Hüttschlag. V historickom hostinci Krimmler Tauernhaus uviazlo päť ľudí a 150 domácností sa ocitlo bez dodávok elektrickej energie.

Hory
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Okolo 17. hodiny bol uzavretý úsek diaľnice A10 od hraníc medzi Salzburgskom a Korutánskom až po Flachau. Uzávierka kvôli zvyšujúcemu sa počtu uviaznutých kamiónov trvala niekoľko hodín. Mimo prevádzky ostali aj železničné úseky medzi Gollingom-Abtenau a Werfenom, Saalfeldenom a Svätým Johannom v Tirolsku a takisto Stainachom-Irdningom a Bischofshofenom.

Na boji s masami snehu sa podieľalo okolo 300 rakúskych vojakov, 520 dobrovoľných hasičov a 21 vodných záchranárov. Pomáhali najmä s odpratávaním snehu zo striech domov.

Od začiatku snehovej kalamity zahynuli v Salzbursku už traja ľudia. Piateho januára sa dvojica mladých poľovníkov v blízkosti Abtenau vypravila na snežniciach nakŕmiť zver, zasypala ich však lavína. Pri odpratávaní snehu zo strechy si 47-ročný muž privodil pád v destinácii Faistenau, na ktorého následky v pondelok zomrel.

Hory
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Šťastný koniec mal pád lavíny, ku ktorému došlo v pondelok popoludní v stredisku Obertauern. Český snowboardista a učiteľ lyžovania tam jazdou mimo zjazdovku zapríčinil pád prachovej lavíny, ktorá zasypala zadnú časť horského hotela miestami až do výšky troch metrov. Nikto nebol zranený. Polícia však po skončení vyšetrovania prípad 32-ročného Čecha odovzdá prokuratúre kvôli podozreniu z trestného činu všeobecného ohrozenia, lebo príkry svah nad hotelom bol už niekoľko dní uzavretý.


Čítajte aj: Lyžiarka prežila vlastnú smrť: V Rakúsku ju zasypala lavína, strhujúci opis posmrtného života


Na väčšine horského územia Rakúska platí štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V spolkovej krajine Vorarlbersko je dokonca riziko na najvyššej úrovni. V stredu má prísť náhle oteplenie, ktoré aj vo vyšších polohách dostane teploty nad bod mrazu. Naďalej bude preto hroziť spontánne spustenie lavín.  

Viac o téme: RakúskoLavína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu