Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyšetrovateľ NAKA opätovne navrhol podanie obžaloby v prípade vraždy Ernesta Valka

Ernest Valko
Ernest Valko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal opätovný návrh na podanie obžaloby v prípade vraždy právnika Ernesta Valka. Tieto informácie potvrdila Polícia SR na svojom oficiálnom konte na sociálnej sieti Facebook.

"Môžeme potvrdiť, že vo štvrtok predložil vyšetrovateľ Policajného zboru SR prokurátorovi Generálnej prokuratúry (GP) SR príslušné spisové materiály s návrhom na podanie obžaloby. Po ich preskúmaní rozhodne prokurátor o ďalšom zákonnom postupe," uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Prípad vraždy Valka vrátila na prelome októbra a novembra prokuratúra po troch mesiacoch skúmania spisu policajnému vyšetrovateľovi. Prokuratúra odmietla konkretizovať dôvody svojho rozhodnutia. "Vec bola v minulom týždni vrátená vyšetrovateľovi na vykonanie plánovaných procesných úkonov, ku ktorým sa nebudeme v súčasnosti podrobnejšie vyjadrovať," povedala začiatkom novembra hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Policajti ukončili vyšetrovanie vraždy s návrhom na obžalobu dvoch páchateľov, 43-ročného Jozefa R. a 45-ročného Jaroslava K., ktorých motívom bolo podľa polície lúpiť vo Valkovom dome. Po Valkovom návrate mali do domu vniknúť a Jozef R. právnika strelil do hrudníka, čím mu spôsobil smrteľné zranenie. Od Valkovej smrti uplynulo 8. novembra osem rokov.

Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu SR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Viac o téme: VraždaErnest ValkoNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu