Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Marian Kočner chcel ísť opäť von z väzby: Za slobodu bol ochotný dať milión eur

Marian Kočer
Marian Kočer (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Marian Kočner je od 28. júna väzobne stíhaný v kauze falšovania zmeniek. V polovici novembra Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodoval o jeho žiadosti, na základe ktorej žiadal prepustenie z väzby. Kontroverzný podnikateľ si chcel slobodu vykúpiť rovnakou sumou, akú ponúkal poslanec Fico, keď bol ešte premiérom, ako odmenu za informácie, ktoré by pomohli pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

O Koćnerovej sťažnosti opäť rozhodoval sudca pre prípravné konanie Roman Púchovský, ktorý mu celú žiadosť zamietol, rovnako neprijal ani kauciu a neuložil dohľad probačného a mediačného úradnika. Sudca to odôvodnil tým, že dôvody, pre ktoré je Kočner väzobne stíhaný aj naďalej trvajú, dokonca sa navyšujú. 

Z Uznesenia, ktoré si Topky vyžiadali na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciam, vyplýva, že v kauze falšovania zmeniek bolo vypočutých ďalších sedem svedkov. Mala byť vypočutá aj svedkyňa z Nemecka, ktorá je však práceneschopná a "tak sa výsluch doposiaľ nepodarilo vykonať"

Milión eur

Podnikateľ, ktorému nedávno pribudlo ďalšie obvinenie a ktorý je väzobne stíhaný a obvinený z obzvlášť závažnej trestnej ekonomickej činnosti, chcel ísť na slobodu na kauciu. Bol ochotný, prostredníctvom svojich advokátov Michala Mandzáka a Martina Pohoveja, zaplatiť milión eur. 

"Navrhol, aby bola v prípade existencie dôvodov väzby, väzba nahradená prijatím peňažnej záruky, výšku ktorej navrhol v sume jeden milión EUR, ktorá by bola zložená prostredníctvom obhajcov. Zároveň navrhol, aby súd vydal opatrenie o výške peňažnej záruky, takáto suma je podľa obhajoby dostatočná, aby mohla nahradiť výkon väzby obvineného, pričom odvolací súd sa odvolával pri pokračovaní v trestnej činnosti na obmedzenie movi, postavenia a majetku," píše sa v Uznesení. 

Sudca Roman Púchovský však nakoniec rozhodol, že Marian Kočner ostáva vo väzbe. Kontroverzný podnikateľ je vo väznici v Leopoldove, kam ho previezli z bratislavského Justičného paláca. K obvineniu z falšovania zmeniek mu pribudlo ďalšie. 

Kočner je spájaný aj s vraždou novinára Jána Kuciaka. Jeden z obvinených, Zoltán Andruskó, mal vypovedať, že Koćner si mal objednať vraždu u Aleny Szuszovej. Tá je tiež obvinená z Kuciakovej vraždy. S Kočnerom mala mať milenecký pomer a má byť krstným otcom jej dcéry. 

Viac o téme: Kaucia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu