Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zvrat vo vyšetrovaní nepochopiteľnej smrti Ninky (†6) v nemocnici: Lekári si vydýchli, teraz je všetko inak!

Ninka sa nedožila siedmich narodenín. Zobraziť galériu (3)
Ninka sa nedožila siedmich narodenín. (Zdroj: Facebook/D.Š.CH.)

DUBNICA NAD VÁHOM/BRATISLAVA – Šesťročnú Ninku z Dubnice nad Váhom prijali do nemocnice s črevnou chrípkou. Domov sa však už nevrátila. Dievčatko zomrelo 17. októbra 2013. Súdni znalci sa vyjadrili, že lekári pochybili. Polícia však vyšetrovanie prípadu pozastavila, nemocnici dal za pravdu aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podľa našich informácií ale karty zamiešala Generálna prokuratúra, ktorá prípad opätovne prešetruje.

Po tom, ako si na prípad posvietila Generálna prokuratúra, môže byť teda všetko inak. „Vzhľadom na výsledky preskúmania bol Krajskej prokuratúre Trenčín uložený pokyn na zabezpečenie opätovného začatia trestného stíhania a na ďalší konkrétny postup v trestnej veci,“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Príbeh Ninky (†6), ktorá mohla ešte žiť: V nemocnici zomrela od smädu

Po preskúmaní spisového materiálu prokurátorkou trestného odboru Generálnej prokuratúry SR sa totiž ukázalo, že "uznesenie vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, ktorým bolo trestné stíhanie zastavené, je nezákonné, vydané na podklade nesprávne vyhodnoteného skutkového stavu a nesprávneho vyhodnotenia vykonaného dokazovania." Generálna prokuratúra už v minulosti objasnila, že k preskúmaniu prípadu si vyžiadala príslušný spisový materiál z Krajskej prokuratúry Trenčín.

Ninkina mama o posune v prípade netušila, a na správu reagovala emotívne. "Bola by som strašne šťastná, keby to bola pravda. Vidím, že ešte možno existuje spravodlivosť," uviedla.

Zomrela od smädu

Ninka mala zdravotné problémy od narodenia. Po jej smrti sa však ukázalo, že nesúviseli s jej úmrtím. Dva dni predtým, ako skonala, sa rodičom posťažovala, že ju bolí bruško, zvracala, mala tiež zvýšenú teplotu. Ninkina mama opísala, že večer preto bežali na pohotovosť do Trenčína. 

Rodičia bojujú za spravodlivosť päť rokov.
Zobraziť galériu (3)
Rodičia bojujú za spravodlivosť päť rokov.  (Zdroj: reprofoto tv markíza)

"Službukonajúci lekár správne stanovil diagnózu a nasadil správnu liečbu, poznal nás z predchádzajúcich liečieb, vedel, že Ninka potrebuje na odporúčanie chirurgov z Kramárov infúznu liečbu 48-hodinovú a nie dvojhodinovú," napísala Dana Chuchelová v otvorenom liste premiérovi, ktorým sa pridala k ostatným matkám, ktoré mali prísť o svoje ratolesti chybou zdravotníckeho personálu. Zostavili dokonca petíciu, ktorou chcú dosiahnuť zmenu v prístupe ku obetiam pochybení lekárov na Slovensku.

Pripravte sa na najhoršie

Ráno nastúpila do služby iná lekárka. Podľa slov Ninkinej matky predpísala jednu infúziu a potom chcela počkať, či sa nepotvrdí salmonela. Dievčatko dostalo infúziu ešte doobeba, Dana Chuchelová ale opísala, že netiekla tak, ako mala."Sestrička ju zastavila, ďalej neskúmala, či ju netreba prepichnúť na iné miesto, ale s infúzkou odišla," uviedla.

Nešťastná matka priblížila, že podľa súdnych znalcov malo dieťa dostať antibiotiká už doobeda. Navyše, dcérke dávala po troške vody, no úbytok tekutín bol oveľa väčší. Stav malej Ninky sa zhoršoval. V zúfalstve vraj prosila sestričky, že za ďalšie infúzie aj zaplatí, no márne. Nasledoval presun do bratislavskej nemocnice, kde si po vyšetreniach zavolali mamu, aby jej povedali, že sa má pripraviť na najhoršie.

Ninka Chuchelová (†6).
Zobraziť galériu (3)
Ninka Chuchelová (†6).  (Zdroj: reprofoto tv markíza)

"Uviedli ju do umelého spánku, spolu s lekárkou sme jej dávali chladivé obklady, prihovárala som sa jej, spievala, prosila, nech počká na tatinka, že príde. Manžel s mojou sestrou prišli, boli dve minútky pri nej,  keď prístroje začali pípať a naše dievčatko odišlo," opísala chvíle hrôzy Dana Chuchelová.

Uplynulo päť rokov

Rodičia podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, vyšetrovateľ ale podľa slov matky po troch rokoch dospel k záveru, že skutok sa nestal. Na občianskoprávnom súde už rodina absolvovala štyri pojednávania. 

Nemocnica chybu nepriznáva, za pravdu im dal aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý prípad prešetril dvakrát. Na základe vykonaného dohľadu však skonštatovali, že zo strany nemocnice nedošlo k pochybeniu. Hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová sa vyjadrila, že prizvaní konzultanti spĺňali všetky predpoklady na odborné posúdenie prípadu a sú to renomovaní odborníci vo svojich odboroch.

Viac o téme: NemocnicaúmrtiePrípadGenerálna prokuratúraNinka Chuchelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu