Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posudková lekárka opakovane brala úplatky: Prokurátor ju už stihol obviniť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal koncom augusta na Špecializovaný trestný súd návrh na schválenie dohody o vine a treste s MUDr. Jankou P. obvinenou z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku v súvislosti s obstarávaním veci všeobecného záujmu. Informovala o tom v piatok (31.8.) hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"Ako posudková lekárka s miestom výkonu v pobočke Sociálnej poisťovne v apríli 2017 vo svojej kancelárii prijala úplatok vo forme bielej igelitovej tašky s doposiaľ nezisteným obsahom od Lenky N. za to, že posúdi mieru poklesu jej schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť tak, aby jej bol priznaný invalidný dôchodok. Pritom bola posudkovou lekárkou MUDr. Jankou P. uznaná za invalidnú. Po odchode Lenky N. z kancelárie vybrala z tašky bielu obálku a tašku vložila do skrine, z ktorej následne vybrala aj ďalšie obálky a peniaze, ktoré vybrala z obálok, dala do kabelky. Prázdne obálky roztrhala a hodila do smetného koša," objasnila hovorkyňa.

Ďalej posudková lekárka s miestom výkonu v pobočke Sociálnej poisťovne v apríli 2017 prijala vo svojej kancelárii úplatok vo forme obálky s nezisteným obsahom od Márie L. za prítomnosti jej manžela za to, že posúdi mieru poklesu jej schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť tak, aby jej bol priznaný invalidný dôchodok, pričom Mária L. bola posudkovou lekárkou MUDr. Jankou P. uznaná invalidnou.

Napokon ako posudková lekárka s miestom výkonu v pobočke Sociálnej poisťovne v máji 2017 vo svojej kancelárii prijala úplatok vo forme červenej obálky s nezisteným obsahom a tašku s modrými pruhmi od K. B. za to, že jej manželovi P. B. dopredu posúdi mieru poklesu jeho schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť tak, aby mu bol schválený čiastočný invalidný dôchodok. Po ich odchode z kancelárie vložila obálku do svojej kabelky a tašku vložila do skrine.  Na dve ženy, ktoré podplácali, a to Máriu L. a Lenku N., podal prokurátor ÚŠP na súd obžalobu za prečin podplácania.

Viac o téme: LekárkaKorupciaúplatkyProkuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu