Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záchranári v Tatrách mali rušno: Pomoc potreboval turista, horolezec aj Čech

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Teddy Fujimoto via AP)

VYSOKÉ TATRY - Horských záchranárov privolali v sobotu dopoludnia z Bilíkovej chaty vo Vysokých Tatrách k 47-ročnému slovenskému turistovi, ktorému prišlo náhle nevoľno.

Záchranári muža na mieste vyšetrili, poskytli mu neodkladnú zdravotnú pomoc a následne ho terénnym vozidlom transportovali do Starého Smokovca. Tam si ho prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci, s ktorou pokračoval do nemocnice v Poprade. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Zranený horolezec

Pomoc záchranárov potreboval v sobotu dopoludnia 53-ročný horolezec na Javorovom štíte. Ako na svojej webovej stránke informuje Horská záchranná služba (HZS), výpadok horolezca nahlásila náhodná turistka. Spozorovala ho z chodníka vedúceho zo Zbojníckej chaty do Priečneho sedla. "Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku Letky Ministerstva vnútra SR, ktorá sa práve vrátila zo zásahu v Zlomiskovej doline. Horolezcov v núdzi lokalizovali zo vzduchu v juhozápadnej stene Javorového štítu," uvádza sa na stránke.

Muž si pri páde vážne poranil nohu v oblasti predkolenia a ruku. Záchranári následne požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov z Popradu, ktorá vyzdvihla v Starom Smokovci dvoch horských záchranárov a smerovali k zranenému horolezcovi. V stene bol vysadený jeden z nich, ktorý pacientovi poskytol neodkladnú zdravotnú pomoc a pripravil ho na transport. Medzitým sa posádka záchranárskeho vrtuľníka vrátila do Starého Smokovca po lekárku.

Následne 53-ročného horolezca a záchranára HZS evakuovali zo steny za pomoci palubného navijaka. Po medzipristátí v doline a ošetrení lekárkou leteckých záchranárov pacienta letecky transportovali do popradskej nemocnice.

Pomoc potreboval aj Čech

Horskí záchranári pomáhali v sobotu popoludní 40-ročnému českému turistovi, ktorý sa nachádzal na Chate pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách. Poranil si členok.

Ako na svojej webovej stránke informuje Horská záchranná služba (HZS), záchranári mužovi po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne ho terénnym automobilom transportovali do Starého Smokovca, kde si ho prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

Kolaps pri zostupe

Pomoc horských záchranárov potrebovala v sobotu popoludní 50–ročná slovenská turistka, ktorá skolabovala pri zostupe zo Zbojníckej chaty vo Vysokých Tatrách.

Záchranári jej po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju nosidlami a terénnym vozidlom transportovali do Starého Smokovca, kde ju odovzdali do opatery manžela. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Otrávil sa

Životy sa dnes nezachraňovali iba v horách. Záchranársky vrtuľník zo Žiliny smeroval v sobotu dopoludnia do obce Hruštín v okrese Námestovo, kde potreboval rýchly prevoz do nemocnice 56-ročný muž intoxikovaný pravdepodobne amoniakom. Informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Prítomní svedkovia ho našli v bezvedomí a okamžite mu privolali pomoc. „Rýchla lekárska pomoc mužovi na mieste poskytla neodkladnú zdravotnú starostlivosť a previezla na miestne futbalové ihrisko, kde ich čakala posádka leteckých záchranárov. Tá mu doplnila potrebnú liečbu a v bezvedomí, na umelej pľúcnej ventilácii bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do Dolnooravskej nemocnice s poliklinikou v Dolnom Kubíne,“ uviedla Hopjaková.
 

Viac o téme: HoryVysoké TatryZácranári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu