Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poplach pri Žiline: Pri požiari v domove dôchodcov zahynul muž (†70)

(Zdroj: topky)

LIKAVKA - Všetky záchranné zložky dnes zasahovali v Likavke v ružomberskom okrese. Horelo centrum sociálnych služieb. Evakuovali 17 obyvateľov, jeden muž (†70), žiaľ, neprežil.

Kvôli dnešnej mimoriadnej udalosti v Centre sociálnych služieb Likava prerušila predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová svoj pracovný program a ide na miesto nešťastia. Po preverení situácie poskytne stanovisko. Predpokladaný príchod na miesto nešťastia je medzi 15:30 a 16:00 hod, informovala hovorkyňa Martina Remencová.

Stanovisko Jurinovej

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová počká na ukončenie vyšetrovania požiaru v centre sociálnych služieb v Likavke v okrese Ružomberok, pri ktorom zahynul jeden muž a podľa jeho výsledku vyvodí zodpovednosť. Povedala to v utorok po návšteve centra sociálnych služieb v Likavke.

"Je mi veľmi ľúto, že pri tejto udalosti vyhasol ľudský život. Je našou povinnosťou zabezpečiť, aby sa ostatní klienti a aj naši zamestnanci cítili bezpečne. Keď budeme vedieť výsledky vyšetrovania, budeme vidieť, či boli zanedbané niektoré veci. Na základe toho vyvodíme aj zodpovednosť. Ale najdôležitejšie je, aby sa klienti, s ktorými sme sa osobne rozprávali, ale aj zamestnanci, ktorí majú neľahkú úlohu v týchto zariadeniach, cítili bezpečne," zdôraznila Jurinová.

Doplnila, že po jej príchode do centra sociálnych služieb už boli všetci evakuovaní klienti vo svojich izbách. "Upratovalo sa, čistilo. Takže sa im personál naozaj snaží vytvoriť také podmienky, aby čo najmenej cítili to, čo sa udialo," podotkla predsedníčka ŽSK.

Požiar v jednej z izieb

Požiar v centre sociálnych služieb v Likavke vypukol dnes krátko po pol jedenástej dopoludnia. Na miesto behom niekoľkých minút dorazili všetky záchranné zložky. Podľa našich informácií si starší obyvateľ v izbe varil jedlo, nedopatrením došlo k požiaru. "Staršiemu mužovi už, žiaľ, nebolo pomoci," uviedol za Operačné stredisko záchranárov Jozef Minár.  

Informáciu o nešťastí potvrdil aj hovorca žilinských policajtov Radko Moravčík. "Z doposiaľ presne nezistených príčin došlo k požiaru v izbe na prvom poschodí domova dôchodcov. V izbe sa nachádzal 70-ročný muž, ktorý bol z izby evakuovaný, ale aj napriek snahe záchranárov sa ho už nepodarilo oživiť," uviedol. 

Na mieste zasahovalo desať hasičov. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia hasičského a záchranného zboru, hasiči po príchode evakuovali zo zariadenia 17 osôb, z ktorých jedna sa intoxikovala splodinami horenia. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. "Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku požiaru sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania," uzavrel Moravčík. 

Podľa hovorkyne skupiny Falck Kataríny Načiniakovej sa muž po príchode posádky RLP nachádzal už mimo bytu a oživovali ho policajti a hasiči. "Následne resuscitáciu prevzala naša posádka RLP. Muža sa, žiaľ, aj napriek ich snahe nepodarilo oživiť, lekár musel skonštatovať smrť," uviedla Načiniaková.

Pri udalosti zasahovali profesionáli hasiči z Ružomberka a dobrovoľní hasiči z Likavky, na mieste bol evakuačný autobus, ktorý poskol evakuovaným osobám dočasné útočisko. 

Viac o téme: PožiarLikavka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu