Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Program kontrovezného podnikatela Kočnera je jasný: Papučový piatok, výlet a potom to príde

NAKA začala trestné stíhanie vo veci falšovania zmeniek v hodnote 70 miliónov. Podozrieva Pavla Ruska i Mariána Kočnera.
NAKA začala trestné stíhanie vo veci falšovania zmeniek v hodnote 70 miliónov. Podozrieva Pavla Ruska i Mariána Kočnera. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kontroverzný podnikateľ Marián Kočner zrejme už dlho nezažil takýto piatok pred víkendom. Už druhú noc strávil vo väzbe a zdá sa, že ešte chvíľku v nej aj pobudne. Marian Kočner s Pavlom Ruskom ostávajú vo väzbe ešte jednu noc. O tom, či si za mrežami pobudnú dlhšie, sa rozhodne v sobotu na Špecializovanom súde v Banskej Bystrici. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta už podal návrh na vzatie do väzby. Postavil sa pred novinárov a o prípade prehovoril.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na tlačovke pred novinármi uviedol, že polícia nemá originály sporných zmeniek. Neuviedol ale, či vedia, kde sa momentálne nachádzajú. Prokurátor dôvody na väzbu Kočnera a Ruska vidí. "Ja som presvedčený, že podmienky sú splnené. Policajnému tímu absolútne verím a ďakujem za odvedenú prácu," zdôraznil. Akcia bola podľa neho tak dobre pripravená, že zrejme obviného zaskočila a nepredpokladal, aké dôsledky mohli z toho vyplynúť. Kočner bol v ostatnom čase na polícii veľmi často. "My sme konali oveľa skôr, ako prišlo trestné oznámenie z Markízy. Vnímal som celú situáciu, bola vysoká pravdepodobnosť páchania trestnej činnosti," dodal prokurátor.

Vyslovil presvedčenie, že trestné stíhanie bude mať vpylv aj na civilné konania. V ňom na prvom stupni súd rozhodol, že Markíza má za zmenky Kočnerovi zaplatiť.

Výpovede Kočnera a Ruska sa líšia

"Do detailov nemôžem vyhodnocovať výpovede Kočnera a Ruska. V zhode neboli. Možnosti nebyť v zhode sú strašne široké. Medzi výpoveďami boli rozpory," uviedol prokurátor. Na otázku, či nadobudnuté dôkazy obstoja pred súdom, povedal: "Som hlboko presvedčený, že to ustojíme. Myslím, že sme na veľmi dobrej ceste. Ak by boli vzatí do väzby, tak sú také dôkazy, že trestné stíhanie a obvinenie je dôvodné." 

Jediným svedkom podpisu zmeniek bol podľa Kočnera nebohý Ernest Valko. So zmenkami nakladali rôzne subjekty od roku 2000 doposiaľ. "Potom by do styku so zmenkami museli prichádzať mnohí. Existovali takéto zmenky a nikto ich nikdy nevidel?" pýta sa prokurátor.

Pravosť podpisu

Preverovaniu sporných zmeniek sa venuje zvýšená pozornosť. "Nie je len samotná zmenka, na ktorom všetko stojí a padá, musí byť aj viac dôkazov. Znalecké posudky z odboru grafológie už vykonané boli. My ich prevezmeme, ako listinné dôkazy. Je to predmetom dokazovania, určite sa neuspokojíme s tým, čo máme," uviedol prokurátor a pripustil možnosť, že dôkazy môže skúmať aj znalec zo zahraničia.  

Obvinení Rusko s Kočnerom 

Kočner s Ruskom sa mali poďla vyšetrovateľa NAKA dopustiť falšovania zmeniek. Obom hrozí až 20 rokov za mrežami. Do väzby ich vzali na pokyn prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Práve on podal na Špecializovaný trestný súd návrh na vzatie do väzby z obavy, že kontroverzný podnikateľ Marian Kočner bude mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie a bude pokračovať v trestnej činnosti. U Pavla Ruska existujú obavy, že bude pokračovať v trestnej činnosti. 

O ich ďalšom osude bude rozhodovať Špecializovaný súd v Banskej Bystrici v sobotu o 14-tej hodine. Informáciu pre Topky potvrdila hovorkyňa Katarína Kudjáková. Ak súd rozhodne v prospech návrhu prokuratóra, Kočner s Ruskom pôjdu do vyšetrovacej väzby. Ak ho zamietne, obaja budú stíhaní na slobode.

Polícia zatkla Mariána Kočnera v stredu z jeho domu a v cele strávil dve noci. Tesne po tom, ako ho vzala polícia, Kočnerovi malo prísť zle a putoval do nemocnice. Tam mu však nič nezistili. Pavol Rusko prišiel na druhý deń ráno dobrovoľne vypovedať na policajné prezídium. Ešte v ten deň polícia prišla aj preňho.

Jeden z obvinených marí trestné stíhanie

Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v prípade falšovanie zmeniek voči TV Markíza Ján Šanta je presvedčený, že minimálne jeden z dvoch obvinených v tomto prípade by mal byť vzatý do väzby. O tej bude v sobotu (23.6.) rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

Potrebu väzby odôvodňuje Šanta tým, že by obvinení Marian Kočner a Pavol Rusko mohli na slobode pokračovať v trestnej činnosti, najmä ekonomickej. "Jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Obvinení sú doposiaľ obmedzení na osobnej slobode a očakávam ich skoré eskortovanie z Bratislavy na súd do Banskej Bystrice," povedal Šanta.

Originály zmeniek podľa Šantu v súčasnosti k dispozícii nie sú. Ako však poukázal, existujú ich alternatívy využiteľné na znalecké skúmanie. "Nie sú absolútne nevyhnutné," vysvetlil v piatok pre médiá. Je "hlboko" presvedčený, že dôkazy v tomto štádiu trestného konania sú v súčasnosti dostatočné na vznesenie obvinenia.

V prípade sa začalo konať skôr, ako pre zmenky podala trestné oznámenie televízia Markíza. Preto sa Šanta podľa svojich slov osobne zúčastňoval aj civilných súdnych pojednávaní v prípade, kde sa mu malo podozrenie na páchanie trestnej činnosti potvrdiť. Ocenil, ako sa podarilo obvinených zadržať, policajnú akciu považuje za veľmi dobre pripravenú, pričom ju obvinení nemohli predpokladať.

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica bude o návrhu prokurátora ÚŠP o väzobnom stíhaní podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska rozhodovať v sobotu popoludní. Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA ich obvinil z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Obvinenia boli vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Právny zástupca Pavla Ruska avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť. Národná kriminálna agentúra zadržala Mariana Kočnera v stredu (20.6.). Vo štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Pavol Rusko Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Obvinení absolvovali vo štvrtok (21.6.) výsluch pred vyšetrovateľom.

Viac o téme: VäzbaSúd Pavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu