Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Detaily tragédie boeingu, pri ktorej zahynulo 110 ľudí: Bolo to otázkou času, hovoria zamestnanci

Tragédia na Kube Zobraziť galériu (3)
Tragédia na Kube (Zdroj: SITA/AP, Marcelino Vazquez Hernandez/ACN via AP)

HAVANA - Mexická letecká spoločnosť, ktorej lietadlo sa zrútilo v piatok pri kubánskej metropole Havana, čelila v posledných rokoch vážnym sťažnostiam týkajúcim sa bezpečnostných pravidiel. Úrady juhoamerickej Guyany vlani kvôli nebezpečnému počínanie posádky zakázali lietadlu, pri ktorého páde zomrelo na Kube 110 ľudí, vstupovať do vzdušného priestoru krajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Kubánske aerolinky si stroj Boeing 737-200 prenajali aj s posádkou od mexickej spoločnosti Aerolíneas Damojh. Ich lietadlo dostalo vlani podľa AP zákaz lietať cez spomínanú krajinu potom, čo posádka umožnila nebezpečné preťaženie batožinového priestoru počas letov mieriacich na Kubu. Agentúre to povedal jeden z pracovníkov guyanského úradu pre civilné letectvo.

Prehovoril bývalý pilot

Prostredníctvom sociálnej siete sa na svojom profil k nešťastiu vyjadril pilot Cuban Ovidio Martinez Lopez, ktorý pre spoločnosť pracoval 40 rokov. Do dôchodku odišiel pred šiestimi rokmi. Potvrdil problémy spoločnosti, ktorá Kubáncom lietadlo prenajala.  

Kubánske lietadlo sa zrútilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Napísal, že stroj prenajatý od tejto firmy zmizol pred ôsmimi rokmi pri Santa Clary z radarov. Po tom, čo pristál, bol suspendovaný pilot a aj prvý dôstojník kvôli nedostatočnej znalosti ovládania lietadla. Kubánsky letecký úrad odporučil, aby lietadla od Damojhu prestali prenajímať. Kubánska spoločnosť ale pokyn nerešpektovala. Bývalý pilot uviedol, že nespokojní boli aj zamestnanci aerolinky."Mnoho palubných sprievodcov odmieta lietať s touto spoločnosťou," uviedol.   

Havarovaný stroj si okrem kubánskeho dopravcu prenajímala aj honduraská nízkonákladová aerolinka EasySky. Ako povedal kubánsky minister dopravy Adel Yzquierdo Ropdriguez, lietadlo si prenajímali, pretože kvôli embargu nemohli nakúpiť moderné lietadlá z USA. A tiež preto, že nemajú pilotov oprávnených lietať na boeingoch. 

Lietadlo pred pádom horelo 

Lietadlo smerujúce z metropoly do východokubánského Holguin havarovalo v piatok krátko po štarte z havanského letiska. Pri nehode zahynulo 99 Kubáncov a 11 cudzincov vrátane šiestich členov mexickej posádky. Príčiny nehody zatiaľ nie sú známe, očití svedkovia však tvrdia, že lietadlo pred pádom na zem horelo. Podľa iného svedka lietadlo vydávalo pred pádom netypické zvuky. 

Kubánske lietadlo sa zrútilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Kubánske úrady zatiaľ žiadne tézy o možných príčinách nehody nezverejnili ani nezistili možné bezpečnostné pochybenia. Podľa mexickej strany prešla spoločnosť naposledy vlani v novembri testom bezpečnej prevádzkyschopnosti svojich strojov.

 

Viac o téme: TragédiaPádBoeing 737
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu