Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováka, ktorý vraždil v Česku, chcú späť: Rozhodnú argentínske úrady

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR AP, TASR Radovan Stoklasa )

BRATISLAVA - Česko požiadalo Argentínu o vydanie Slováka Kristiana D. (33) podozrivého z brutálnej vraždy v Poděbradoch z roku 2009 na trestné stíhanie. Slováka zadržali v juhoamerickej krajine vo februári na základe medzinárodného zatykača z roku 2013.

Informácie priniesol internetový server Novinky.cz. Medzi ČR a Argentínou síce už dva roky existuje vyjednaná extradičná dohoda, ktorá však ešte nenadobudla platnosť. Orgány oboch krajín tam využívajú tzv. ubezpečenie o vzájomnosti, čo v praxi znamená, že ČR prisľúbi argentínskej strane rovnaký postup v prípade podobnej žiadosti. České ministerstvo spravodlivosti požiadalo podľa informácií denníka Právo o vydanie podozrivého, ktorý je v Argentíne vo väzbe, v mesiaci marec.

Teraz všetko závisí od rozhodnutia argentínskych úradov. Samotný proces extradície môže trvať hoci niekoľko mesiacov, vyplýva zo slov Alžbety Šírkovej z tlačového oddelenia rezortu, podľa ktorých nie je známy presný termín príslušného súdneho konania v Argentíne. Telo obete spomínanej vraždy v značnom štádiu rozkladu našli v apríli 2009. Súdna pitva preukázala, že 24-ročný muž, ktorého identifikovali až neskôr, zomrel na následky bodných zranení.

Prípad vyšetrujú stredočeskí kriminalisti, ktorí detaily o totožnosti zavraždenej osoby nezverejnili. Kristian D. figuroval do svojho zadržania na zozname najhľadanejších osôb na úteku Interpolu. V ČR po ňom vyhlásili pátranie už v júni 2009.

Viac o téme: VraždaArgentínaKristian D.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu