Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vražda novinára Kuciaka: Vyšetrovanie na Slovensku aj v Taliansku

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Mariny Kušnírovej neustále sužuje ich najbližších, ale aj širokú verejnosť. V rámci spoločného vyšetrovacieho tímu zameraného na vyšetrenie vraždy zúčastnené strany vykonávajú úkony na území obidvoch dotknutých štátov.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, členovia tímu zo Slovenskej republiky sa teda môžu zúčastniť na vykonávaní úkonov v Taliansku a naopak. "Zástupcovia Europolu a Eurojustu poskytujú pre členov tímu nevyhnutnú pomoc vo forme analytického vyhodnotenia zabezpečených dôkazov a s tým spojené finančné a materiálne zabezpečenie," povedala. "Na základe uzatvorenej Dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie o priebehu trestného konania. Ide o výslovnú požiadavku orgánov Talianskej republiky, ktorá je súčasťou podpísanej dohody," dodala Tökölyová.

Spolupráca urýchli vyšetrovanie

Slovenské a talianske orgány sa v polovici apríla dohodli na spoločnom postupe pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. "Podpora talianskych orgánov umožní slovenskej strane lepší prístup k vyšetrovacím verziám spojeným s medzinárodným organizovaným zločinom, urýchli vyšetrovanie a dúfame, že privedie pred spravodlivosť páchateľov tohto skutku," informovala vtedy organizácia Eurojust, ktorá má na starosti koordináciu postupu oboch strán. Spolu s organizáciou Europol má Eurojust tiež poskytovať vyšetrovaniu finančnú a logistickú podporu.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili na konci februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. Podľa ďalších informácií by vraždy mohli súvisieť s talianskou mafiou operujúcou na východe Slovenska. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

Viac o téme: VraždaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu