Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Dramatické zábery požiarov: Za posledné dni enormný nárast, hasiči v pohotovosti

Požiar v Považskej Bystrici Zobraziť galériu (10)
Požiar v Považskej Bystrici (Zdroj: foto: tip citatela)

POVAŽSKÁ BYSTRICA - Požiar budovy bývalej základnej školy na sídlisku SNP v Považskej Bystrici, ktorý vznikol v utorok večer, zlikvidovali hasiči v stredu krátko pred 6-tou hodinou. Informoval o tom hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík. Za posledné dni zaznamenali hasiči zvýšený počet požiarov.

Vaše tipy

Hasičom požiar budovy ohlásili v utorok krátko po 20.00 hodine. Zachvátil väčšiu časť budovy, pričom pod jeho náporom došlo aj k zrúteniu strechy. "Hasebné práce vykonávali hasiči ôsmimi C prúdmi a jedným lafetovým prúdom za súčasného rozoberania konštrukcie budovy. Pri požiari používali dýchacie prístroje," opísal Petrík. 

Pri udalosti podľa neho zasahovali takmer dve desiatky príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Považskej Bystrice, Púchova, Bytče a príslušníci HaZZ zo Záchrannej brigády Žilina spolu s ôsmimi zásahovými vozidlami. "Profesionálom počas zásahu asistovali aj takmer tri desiatky členov Dobrovoľného hasičského zboru obcí Považská Teplá, Brvnište, Beluša, Papradno a Dolný Moštenec s piatimi kusmi hasičskej techniky," priblížil. Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania, dodal hovorca hasičov v Trenčianskom kraji. 

FOTO Dramatické zábery požiarov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

FOTO Dramatické zábery požiarov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: foto: tip citatela)
 

V posledných dňoch zaznamenali hasiči zvýšený počet požiarov. Cez víkend vypuklo niekoľko požiarov v Košiciach, o ktorých sme tiež informovali.

Požiar strechy fakulty v Bratislave

Krátko pred 9-tou hodinou v utorok bol nahlásený požiar strechy Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Ako informovala manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová, k požiaru na fakulte nedošlo. Na mieste zasahovalo 34 hasičov s deviatimi kusmi techniky. "V laboratóriách fakulty došlo pri výskume len k väčšiemu zadymeniu, ktoré digestor odsal cez strechu von z budovy. Išlo o laboratóriá anorganickej technológie, kde sa vedci venujú vývoju nových kovových materiálov," informovala Settey Hajdúchová.  

Kollárovo námestie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk)

Kollárovo námestie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk)

Požiar stánkov v tržnici pri Univerzitnej nemocnici v Martine

V pondelok podvečer likvidovali hasiči požiar stánkov v tržnici pri Univerzitnej nemocnici v Martine. Pri požiari sa nikto nezranil. Podľa primátora Martina Andreja Hrnčiara sa od požiaru podarilo uchrániť časť tržnice, ktorú spoluvlastní mesto. Horeli v časti, ktorá je v súkromnom vlastníctve. 

FOTO Dramatické zábery požiarov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

FOTO Dramatické zábery požiarov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Požiar železničnej trate na Záhorí

Tri desiatky profesionálnych hasičov zasahovali v pondelok pri požiari porastu, ktorý vypukol pri železničnej trati a tiahol sa od Malaciek smerom na Veľké Leváre až po Závod. Požiar tvoril zhruba šesť ohnísk. Celkom zasahovalo 30 hasičov s desiatimi hasičskými autami. 

Požiar v Oravskej Jasenici

Štyridsať profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo pri rozsiahlom požiari trávy a lesného porastu v katastri obce Oravská Jasenica v časti Belkovka, okres Námestovo. Oheň zasiahol najmä malé stromčeky a rozšíril sa na plochu 600 krát 500 metrov. Požiar podľa hovorkyne HaZZ Zuzany Farkasovej vznikol po vypaľovaní trávy a porastov, nik sa nezranil. 

Zvýšený počet požiarov

Hasiči zaznamenali za posledné dni zvýšený počet požiarov, ktoré vznikajú plošným vypaľovaním porastov, drevín a biologického odpadu. Vypaľovanie tráv a porastov, hoci ho zakazuje zákon, spôsobilo v uplynulých troch mesiacov 217 požiarov. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave. S príchodom jari hasiči veľmi často zápasia so spaľovaním suchej trávy, lístia a vetiev z poorezávaných stromov.

Tento typ požiarov každoročne dominuje v štatistike požiarovosti z hľadiska ich počtu. V prvom štvrťroku tohto roka zasahovali hasiči celkovo pri 1914 požiaroch, pričom práve 752 bolo v prírodnom prostredí. "V ich dôsledku došlo k zraneniu dvoch osôb. Priame materiálne škody spôsobené týmto typom požiarov boli za uplynulé tri mesiace vyčíslené na približne 189.000 eur. Vypaľovanie trávy a suchých porastov spôsobilo v ostatných troch mesiacov 217 požiarov," priblížila Farkasová.

Minulý rok zaznamenali hasiči 1861 požiarov, ktoré vznikli dôsledkom vypaľovania trávy a suchých porastov. Oproti roku 2016 sa táto štatistika zvýšila o 844 požiarov. Plošné vypaľovanie tráv a porastov zakazuje zákon a jeho porušenie môže stáť občana do 331 eur. V prípade, ak sa tohto priestupku dopustil podnikateľ či firma, pokuta sa môže vyšplhať do výšky 16.596 eur.

 

Viac o téme: PožiarZákladná školaPovažská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu