Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prežili si hotové peklo: Bývalý vojak týral manželku a dcéry, súd rozhodol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky a povinnosť absolvovať protialkoholické liečenie za pokračovací zločin týrania blízkej osoby vymeral dnes Okresný súd v Banskej Bystrici pre bývalého profesionálneho vojaka Daniela F. z Liptovského Mikuláša.

Daniel priznal, že pod vplyvom alkoholu viac ako desať rokov týral rodinu, vulgárne nadával manželke Denise a dvom dcéram, zosmiešňoval ich, ponižoval ich a žene hrozil zabitím. Pretože prokurátorka sa odvolala, rozsudok nie je právoplatný, hoci obžalovaný bol s verdiktom spokojný.

Podľa obžaloby mal Daniel týrať svoju rodinu od januára 2006 do februára 2017. V byte v Liptovskom Mikuláši opakovane pod vplyvom alkoholu napádal manželku Denisu a staršiu dcéru Danielu. Trestné oznámenie manželka nepodala, pretože by bol prišiel o zamestnanie ako profesionálny vojak.

Týranie, ktorého súčasťou boli aj neskoré Danielove príchody domov, budenie rodiny zo spánku, rozsvecovanie svetiel, hlučné správanie a vyvolávanie hádok, vyvrcholilo vlani 4. februára. Daniel prišiel opitý domov, najprv kopol svojho štekajúceho psa a začal vulgárne nadávať manželke. Dcéru Danielu, ktorá sa matky zastala, zahriakol a obe počastoval rôznymi vulgárnymi prívlastkami. Na to Denisa vulgárne pomenovala jeho matku. Daniel jej za to uštedril zaucho a Denisa mu úder vrátila. Keď potom chcela privolať políciu, snažil sa jej telefón vytrhnúť z ruky a vyhrážal sa zabitím.

Na súde Daniel svoje konanie priznal a oľutoval. Senát to zohľadnil a uložil mu podmienečný trest s probačným dohľadom súdu počas štvorročnej skúšobnej doby. Zároveň mu zakázal požívať alkohol a iné návykové látky. Daniel bude musieť absolvovať liečenie ústavnou formou, pretože znalci zistili jeho závislosť na alkohole.

Prípadom sa bude zaoberať Krajský súd, pretože prokurátorka sa odvolala voči trestu. Zákon totiž stanovuje za opakované týranie blízkych osôb spodnú hranicu sedem rokov nepodmienečne. Prvostupňový súd však podmienečným trestom dal Danielovi šancu obnoviť dobré vzťahy s manželkou a dcérami. Tie totiž priznali, že chyba nebola len v správaní obžalovaného, ale aj u nich.

Viac o téme: TýranieVerdiktEx vojak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu