Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragický deň v Tatrách: FOTO Lavína zabila 35-ročného muža, záchranári ratovali aj dve Slovenky

Záchranné akcie v Tatrách Zobraziť galériu (9)
Záchranné akcie v Tatrách (Zdroj: FB/HZS)

VYSOKÉ TATRY – Tragické nešťastie v Tatrách. Dvoch poľských ľadolezcov v dopoludňajších hodinách zasypala lavína. U muža lekár na mieste skonštatoval smrť, 30-ročná žena bojuje o život v popradskej nemocnici. Horskí záchranári dnes pomáhali aj 18-ročnej Slovenke v Demänovskej Doline, ktorá si poranila nohu. Na pomoc bežali aj 35-ročnej slovenskej lyžiarke, ktorá v hustej hmle na Chopku stratila orientáciu.

Horskí a leteckí záchranári boli privolaní na pomoc dvom ľadolezcom poľskej národnosti. V dopoludňajších hodinách ich počas lezenia Širokého ľadu strhla lavína. Ako informuje Horská záchranná služba (HZS), oznamovateľ a zároveň ďalší člen skupiny nebol zasiahnutý.

Na miesto nešťastia bola povolaná aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) z Popradu. „Lavínisko medzitým začali prehľadávať okoloidúci skialpinisti a svedkovia nehody, ktorým sa vďaka potrebnej lavínovej výbave podarilo obe zasypané osoby nájsť, vyhrabať a začať s KPR (kardiopulmonálnou resuscitáciou),“ uviedla HZS.

Záchranná akcia dvoch poľských ľadolezcov
Zobraziť galériu (9)
Záchranná akcia dvoch poľských ľadolezcov  (Zdroj: FB/HZS, )

Po poskytnutí prvej pomoci bol na miesto incidentu vysadený lekár leteckých záchranárov a jeden záchranár z HZS. Pomáhali im aj ďalší členovia HZS. „Štyria boli do oblasti vyslaní pozemne, ďalší bol na miesto dopravený opätovne letecky spolu s prístrojom Autopulse - zariadením na automatické stláčanie hrudníka,“ informovala HZS.

Záchranné akcie v Tatrách
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/HZS, )

Ťažko ranená 30-ročná žena bola pohotovostne transportovaná do popradskej nemocnice a následne na podporný systém ECMO v Košiciach. Horská záchranná služba oznámila, že aj napriek veľkej snahe sa im nepodarilo zachrániť 35-ročného muža. Prítomný lekár skonštatoval smrť. „Telesné pozostatky nebohého muža boli transportované do Starého Smokovca a odovzdané obhliadajúcemu lekárovi a príslušníkom PZ SR,“ uviedla HZS.

Záchranné akcie v Tatrách
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/HZS, )

Horská záchranná služba ďalej upozorňuje návštevníkov, že vo Vysokých Tatrách prevláda zvýšený 3. stupeň lavínového nebezpečia. Túry vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť lavínovej problematiky!

Horskí a leteckí záchranári
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: hzs)

Záchrana v Tatrách: Lavínové nebezpečenstvo pretrváva, záchranári evakuovali ťažko ranenú ženu

Horskí záchranári pomáhali aj 18-ročnej Slovenke

Horskí záchranári počas dnešného dňa bežali na pomoc aj 18-ročnej bežkárke slovenskej národnosti, ktorá si poranila dolnú končatinu. HZS informovala, že v lyžiarskom stredisku Skalka si 18-ročná Slovenka poranila nohu. K zraneniu došlo na turistickej trase od Turčeka a nedokázala samostatne pokračovať. „Záchranári HZS jej po príchode poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pomocou snežného skútra ju transportovali na parkovisko. Na odporúčané lekárske vyšetrenie odišla na vlastnú žiadosť v sprievode svojich známych,“ uviedla HZS.

O pomoc žiadala aj 35-ročná lyžiarka, ktorá stratila orientáciu pri lyžovaní z Chopku

Horská záchranná služba na svojej sociálnej sieti informovala, že v dnešných dopoludňajších hodinách požiadala o pomoc aj lyžiarka slovenskej národnosti, ktorá v hustej hmle na Chopku stratila orientáciu.

Záchranná akcia 35-ročnej lyžiarky z Chopku
Zobraziť galériu (9)
Záchranná akcia 35-ročnej lyžiarky z Chopku  (Zdroj: FB/HZS, )

Dostala sa do neznámeho terénu, do žľabu Lukového kotla, odkiaľ nedokázala pokračovať. Na pomoc jej odišli piati záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry, ktorí ju lokalizovali podľa poskytnutých GPS súradníc.

Záchranné akcie v Tatrách
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/HZS, )
Záchranné akcie v Tatrách
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/HZS, )

Počas záchrannej akcie urobili spusty a pomocou lanovej techniky 35-ročnú ženu evakuovali zo žľabu na hrebeň. Následne ju sprevádzali až na Chopok, odkiaľ na vlastnú žiadosť zlyžovala samostatne.

Záchranné akcie v Tatrách
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/HZS, )

Viac o téme: HZSTatrySmrťÚraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu