Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Tatrách zabíjala lavína! Dramatické FOTO záchrannej akcie, Jánova (†54) osudná chyba

V Nízkych Tatrách zahynul pod lavínou Slovák Zobraziť galériu (3)
V Nízkych Tatrách zahynul pod lavínou Slovák (Zdroj: Foto: HZS)

BANSKÁ BYSTRICA - Veľké nešťastie sa stalo včera v Nízkych Tatrách. Bolo krásne počasie a partia kamarátov z Horehronia sa vybrala lyžovať. Jazdili v ťažko prístupnom teréne, kde sa utrhla lavína. Jeden z partie skončil pod nánosom snehu, už mu, žiaľ, nebolo pomoci.

Kamaráti lyžovali na Chopku, pohodový deň sa zmenil na tragédiu. V oblasti Veľkého Gápeľa v Nízkych Tatrách mužov zasypala lavína. Jednému z kamarátov sa podarilo vyhrabať sa z nej, no Ján (†54) z Čierneho Balogu toľké šťastie nemal.  

Pád lavíny spozoroval vo štvrtok popoludní službukonajúci horský záchranár na južnej strane Chopku. O pomoc bola okamžite požiadaná aj posádka záchranárov s vrtuľníkom z Banskej Bystrice. Ako informovali horskí záchranári, na miesto pádu lavíny odišli traja kolegovia spolu s dvomi služobnými psami a od ústia doliny sa smerom hore na skialpinistických lyžiach presúvali ďalší dvaja záchranári HZS.

V Tatrách zabíjala lavína!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Ako opísal jeden zo svedkov, ktorý s partiou stúpal z opačnej strany, odtrh lavíny bol tesne pod hrebeňom. Všetok sneh natlačilo do záveru žľabu, ktorý má na šírku približne 30 metrov. Nebohého lyžiara vliekla lavína asi kilometer. "Postihnutý nedisponoval žiadnym lavínovým vybavením ako je lopata, lavínový vyhľadávač, lavínová sonda a lavínový batoh. Na túto jazdu sa vôbec nepripravil a nevykoval žiadne opatrenia ako odopnutie si paličiek zo zápästí, odopnutie si bedrového pásu z batohu. Bola tam veľmi malá šanca najskôr na jeho lokalizáciu a potom na jeho záchranu," opísal pre televíziu Joj skúsený horský záchranár.   

V Tatrách zabíjala lavína!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Po tom, čo horskí záchranári vysadli z vrtuľníka, zasypaného slovenského 54-ročného lyžiara do niekoľkých minút označil pes. Záchranári začali aj so sondovaním a následným vyhrabávaním postihnutého. "Záchranári bojovali o život muža viac ako hodinu, k dispozícií mali aj automatickú resuscitačnú súpravu, a zároveň bola upovedomená aj nemocničná jednotka ECMO v Košiciach," opísali horskí záchranári. 

Keďže sa muž nachádzal v hĺbke približne 3 metre, po vyhrabaní, žiaľ, mohli skonštatovať len smrť. Telo nebohého transportovali na Srdiečko a odovzdali polícii. Lavína dosahovala rozmery 200 metrov šírky a približne 800 metrov dĺžky, odhadovaná výška nánosu bola do 6 metrov.

Viac o téme: LavínaHorskí záchranáriNízke Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu