Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záhadná smrť Janky (†9): Rodina zverejnila posledné sekundy boja o život

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Foto: FB/LH)

SHEFFIELD - V britskej nemocnici zomrela Janka (†9) zo Slovenska. Bola napojená na prístroje, ktoré v posledných okamihoch riadili jej životné funkcie. V nedeľu, žiaľ, vydýchla naposledy. Jej smrť je zahalená rúškom tajomstva.

Rodina s dievčatkom odišla zo Slovenska a žila v britskom Sheffielde. V prvý januárový týždeň sa Janka hrala v podkrovnej izbe domu s ostatnými deťmi. Odrazu sa ale začala dusiť, lebo si podľa vyjadrenia rodiny obmotala okolo krku opasok zo župana. Dievčatko upadlo do bezvedomia. Po viac ako polhodine od osudnej chvíle privolali príbuzní záchranárov. Dievčatko začali oživovať a previezli ho do nemocnice, kde Janku pripojili na prístroje. 

Upozornenie. Zábery nie sú vhodné pre citlivé osoby. 

Dievčatko rodina v nemocnici pravidelne navštevovala. Z návštev zhotovovali príbuzní videá a zverejňovali ich na sociálnej sieti. Diskutujúci sa za dievčatko modlili a vyjadrovali mu veľkú podporu. Rodina vyzývala verejnosť, aby im verejnosť posielala peniaze, ktoré potrebovali na liečbu dievčatka. V nedeľu, žiaľ, Janka vydýchla naposledy. Príbuzní teraz prosia o peniaze na prevoz telíčka na Slovensko. 

​Ako informuje portál romea.cz, rodina bola najprv proti odporúčaniu lekárov odpojiť Janku od prístrojov, nakoniec ale súhlasila. Diskutujúci tak na tragédiu zmenili názor. Niektorí sa domnievajú, že dievčatko zomrelo následkom pokusu o vraždu. Podľa nich nie je totiž možné, aby sa deväťročné dievča samo priškrtilo. Od rodiny požadujú prostredníctvom facebooku zverejniť výsledky pitvy. 

Záhadná smrť Janky (†9):
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: FB/LH)

Prevoz na Slovensko

Príbuzní teraz organizujú zbierku na zabezpečenie prevozu telíčka na Slovensko, aby mohla byť Janka pochovaná v rodnej krajine. Zdôraznili, že ich cieľom nie je finančne pomôcť rodine, ale usporiadať dôstojný pohreb pre dievčatko. Získané peniaze pôjdu priamo spoločnosti, ktorá zabezpečí prepravu telíčka na Slovensko a pohreb. "Rodina zosnulej maloletej občianky SR sa na náš zastupiteľský úrad v Spojenom ktáľovstve neobrátila s požiadavkou na asistenciu pri prevoze telesných pozostatkov na Slovensko," informoval nás Peter Susko, hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.  

Stanovisko polície

Už je známe aj oficiálne stanovisko britskej polície. "Na tiesňovú linku sme prijali hlásenie v utorok 2. januára. Oznamovateľ uviedol, že osemročné dievčatko malo ťažkosti s dýchaním. Do domu v Cranworth Road v Sheffielde sme dorazili tesne pred 18.10 hodinou," uviedla britská polícia pre portál thestar.co.uk. Podľa polície neexistujú žiadne podozrivé okolnosti smrti dievčatka. Stanovisko polície tak vyvracia všetky dohady diskutujúcich na sociálnej sieti.  

Nebohé dievčatko navštevovalo cirkevnú základnú školu Pye Bank na ulici Andover v Burngreave. Riaditeľka školy Maureeen Andrewsová uviedla, že správa o smrti dievčatka ich zasiahla. "V kolektíve, ale aj medzi zamestnancami bola veľmi obľúbená. Mala pred sebou dobrú budúcnosť.  V tomto ťažkom období sme v myšlienkach s rodinou zosnulej," povedala riaditeľka školy. 

  

 

Viac o téme: DievčatkoJankaAnglicka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu