Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rušný deň pre horských záchranárov: FOTO Turistov zasypala lavína, zranil sa aj chlapec (10)

Dvoch horolezcov zasypala lavína. Zobraziť galériu (5)
Dvoch horolezcov zasypala lavína. (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

LIPTOVSKÝ JÁN - Uvoľnená lavína v Nízkych Tatrách v sobotu strhla dvoch horolezcov. Jeden z nich utrpel zranenia. Ako informovala na svojej webovej stránke Horská záchranná služba (HZS), pri nástupe žľabom k Modrému ľadu v severnej stene Ďumbiera si dvojica horolezcov uvoľnila lavínu, ktorá obidvoch strhla. Bohužiaľ, nebol to jediný prípad, v ktorom museli záchranári zasahovať.

"V obedňajších hodinách dňa 30.12.2017 požiadal slovenský horolezec prostredníctvom tiesňovej linky 112 záchranárov HZS o pomoc," uviedla HZS na svojom Facebooku. Jeden ostal na povrchu lavíny, druhý bol čiastočne zasypaný a utrpel poranenie dolnej končatiny, pre ktoré nedokázal pokračovať do bezpečia. V oblasti sa pohybovali ďalší dvaja horolezci, ktorí poskytli postihnutému spolu s jeho kolegom prvú pomoc.

Dvoch horolezcov zasypala lavína.
Zobraziť galériu (5)
Dvoch horolezcov zasypala lavína.  (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

„Záchranári HZS požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorí následne poskytli pacientovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť a letecky ho transportovala do nemocničného zariadenia na ďalšie ošetrenia,“ informuje HZS.

Dvoch horolezcov zasypala lavína.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

Dvaja turisti sa šmykli na ľade

Dnes museli horskí záchranári zasahovať aj pri ďalšom prípade. "Záchranári oblastného strediska HZS Západné Tatry na Dome HZS v Žiarskej doline pomáhali dvom slovenským turistom, ktorí si následkom pádu na zľadovatenom povrchu privodili poranenia," uviedli záchranári na Facebooku.

Dvoch horolezcov zasypala lavína.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

V prvom prípade sa jednalo o 62-ročného slovenského turistu s úrazom ramena. Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti, bol postihnutý odovzdaný posádke RZP a prevezený do nemocnice na ďalšie ošetrenie. "Ďalším turistom bol 10 - ročný slovenský chlapec, ktorý pri páde pravdepodobne utrpel otras mozgu," informovali záchranári HZS, ktorí ho po vyšetrení a poskytnutí prvej pomoci transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Turistka potrebovala pomoc

Záchranári HZS boli prostredníctvom tiesňovej linky požiadaní o poskytnutie pomoci pre 55-ročnú slovenskú turistku, ktorá sa nachádzala na Hrebienku. "Po vystúpení z pozemnej lanovky začala pociťovať bolesť na hrudníku a ťažko sa jej dýchalo. Záchranári HZS ju po príchode na miesto vyšetrili, poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne lanovkou transportovali do Starého Smokovca, kde bola odovzdaná posádke RZP," uviedli záchranári. Turistku následne posádka RZP previetla do nemocnice v Poprade na ďalšie vyšetrenie.

Dvoch horolezcov zasypala lavína.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

Zablúdení turisti v oblasti Martinských holí

Ešte včera pomáhali záchranári v popoludňajších hodinách trom 16-ročným slovenským turistom v Lúčanskej Malej Fatre. "Dievča a dvaja chlapci vyšli na túru z Kuneradu, a v oblasti Veľkej lúky stratili orientáciu. Záchranári HZS odišli turistom oproti zo záchrannej stanice HZS na Martinských holiach za pomoci snežného skútra a následne peši." Turisti boli po nájdení transportovaní na Martinské hole a po zateplení boli prevezení terénnym vozidlom HZS pod Martinské hole, kde ich prevzali rodičia.

Padal 200 metrov

Horskí a leteckí záchranári v sobotu popoludní pomáhali vo Vysokých Tatrách 49-ročnému slovenskému turistovi. Počas schádzania z Bystrej lávky sa pošmykol a pri páde dlhom približne 200 metrov utrpel poranenie hlavy v tvárovej oblasti.

O pomoc požiadal jeho syn. Leteckí záchranári vzali z heliportu v Starom Smokovci na palubu príslušníka Horskej záchrannej služby (HZS) a smerovali do Furkotskej doliny. "Následne bol z paluby k postihnutému spustený lekár Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) spolu s horským záchranárom. Pacientovi poskytli na mieste neodkladné lekárske ošetrenie," informuje HZS na svojej webovej stránke s tým, že pre zhoršujúce sa poveternostné podmienky sa musel vrtuľník vrátiť na základňu v Poprade bez pacienta.

Súčasne do Furkotskej doliny odišla pozemná skupina piatich záchranárov HZS zo Starého Smokovca pripravená na pozemný transport. Poveternostné podmienky sa tesne pred zotmením zlepšili, zraneného turistu tak nakoniec previezli letecky do popradskej nemocnice na ďalšie vyšetrenia.

Viac o téme: SnehHoryLavínaZáchranáriNízke Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu