Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z najznámejšieho českého vraha je televízna hviezda: Spoveď o temnej minulosti

Nový dokument o Jiřím Kajínkovi vysiela česká televízia Prima Zobraziť galériu (5)
Nový dokument o Jiřím Kajínkovi vysiela česká televízia Prima (Zdroj: Foto: iprima.cz)

BRATISLAVA - Najznámejší omilostený český väzeň Jiŕí Kajínek zažíva dni slávy. Vraha odsúdeného na doživotie pozná v rodnej krajine takmer každý a dostal sa aj do povedomia Slovákov. Po dlhých rokoch, ktoré si odpykával vo väznici, sa na slobode ocitol po amnestii prezidenta Miloša Zemana. Jeho kriminálna minulosť vyvolala v Česku ošiaľ a spoločnosť rozdelila na dva tábory. Jedni ho zatracujú, iní milujú. Najnovšie o ňom česká televízia Prima nakrútila dokument.

Za dvojnásobnú vraždu dostal doživotie, po mnohých rokoch za mrežami milosť prezidenta. Jiří Kajínek ale tvrdí, že je nevinný. „Je to taký prierez tým, čo sa odohralo, neodohralo. Tých dielov je päť, každý bude nejako tematicky zameraný. Padnú tam veci, ktoré ešte neboli nikdy povedané,” povedal Kajínek o pripravovanom dokumente redaktorke českej televízie Prima.  

Cíti sa nevinný

Producent sa vyjadril, že za vzor si bral zahraničné dokumenty podobného zamerania. Kajínek je jediným občanom Českej republiky, ktorému udelil prezident milosť s podmienkou. Nemám v sebe pocit nenávisti, ale samozrejme, ak niekto môže za to, že som strávil štvrťstoročie vo väzení, kde som byť nemal, tak tých ľudí nebudem milovať, to určite nie. Ale samozrejme sú ľudia, ktorí dobre vedia, čo urobili, no a tí nech sa teraz boja,” zveril sa televízii, ktorá v týchto dňoch vysiela dokument s názvom Já, Kajínek spoveď.   

Z najznámejšieho českého vraha
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: iprima.cz)

Predsa sa priznal

Aj keď najznámejší český omilostený väzeň tvrdí, že je nevinný, k jednému skutku sa predsa len priznal, a to ku krádeži. Za škodu 600 tisíc českých korún (takmer 23,5 tisíc eur) dostal trest sedem rokov. Vyšetrovatelia ho spolu s priateľkou údajne vydierali. Zobrali moju priateľku Drahošku, v cele predbežného zadržania ju prezliekli do hnusných teplákov a vyhrážali sa jej, že keď im nepovie všetko, čo o mne vie, pôjdu jej deti do detského domova,” zaspomínal Kajínek.

Priateľka nikomu nič nepovedala. „Potom prišli za mnou s tým, že jej môžu zo života urobiť peklo, zobrať deti, a tak ďalej. Alebo že ju môžu pustiť, keď začnem hovoriť. Proste ju aj mňa vydierali,” povedal bývalý trestanec. Kajínek sa preto rozhodol, že s prokurátorom uzavrie dohodu. Priznal, že sa vlámal do niekoľkých bytov, pričom spôsobil škodu v spomínanej výške. Trest ho ale šokoval. „Mal som za to dostať, povedzme, tak tri-štyri roky. Ja som vyfasoval sedem, pričom najvyššia sadzba bola len o rok viac,” nechápe doteraz svoj trest.

Z najznámejšieho českého vraha
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: iprima.cz)

Kajínek rozpovedal o nepodarenom prípade vlámania, ktorý spustil jeho kriminálnu minulosť. Na vykradnutie pražského bytu dostal podľa svojich slov tip. Mal v ňom byť trezor a šperky. O poschodie vyššie bývala žena s malými deťmi, v čase skutku mala hlasno pustenú hudbu. Hudba išla tak hlasno, že si Kajínek nevšimol, ako z ďalšieho bytu vyšla iná žena na nákup. „Uvidela ma, keď som práve byt otváral. Hneď jej došlo, že tam nepatrím. A zavolala políciu,” zaspomínal. 

Kajínek si ju ale vôbec nevšimol a vošiel do bytu. Našiel šperky, napchal ich do vreciek, a ďalej hľadal trezor. Našiel ho, heslo bolo napísané na papieriku hneď vedľa. Z trezora zobral ďalšie šperky a vkladné knižky, na ktorých bolo uložených 280 tisíc českých korún (takmer 11 tisíc eur). 

Z najznámejšieho českého vraha
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: iprima.cz)

Policajti ho dolapili

Keď chcel z bytu odísť, na schodoch už stáli dvaja policajti. Strhla sa bitka. Jeden mi držal pištoľ pri hlave a reval: Ty dobytok, ak sa pohneš, zastrelím ťa!” opísal Kajínek s tým, že druhý z policajtov na neho vytiahol obušok: A to už bolo na mňa veľa. Najskôr som tomu prvému vyrazil pištoľ a udrel ho do rebier. Zvalil som ho na zem. Toho s obuškom som udrel do ruky a zvalil sa tiež.” Cestou zrazil zo schodov tretieho policajta. Utekal dole Kodanskou ulicou, lenže to už mierili na miesto policajti zo všetkých strán.

Z najznámejšieho českého vraha
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

„Keby som zobral zo zeme pištoľ, ktorá policajtovi vypadla z ruky, dostal by som sa z toho, ale musel by som ich zastreliť alebo poraniť. To som ale urobiť nemohol,” opísal Kajínek v knihe Môj život bez mreží. Ale pozor – nikdy som nepovedal, že som to neurobil. To by som klamal. Áno, urobil som to, chytili ma, priznal som sa aj k tomu, čo by mi inak nikdy nedokázali. Ale výška trestu podľa mňa zločinu nezodpovedala,” dodal. Najnovší dokument, ktorý je už vo vysielaní, sľubuje oveľa viac zo života kriminálnika.   

Viac o téme: DokumentJiří Kajínek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu