Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Baránik: Očakávame, že Žitňanská odvolá predsedu Krajského súdu v Bratislave z funkcie

Alojz Baránik
Alojz Baránik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) by mala odvolať predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského z funkcie. Takýto krok od nej očakáva opozičný poslanec Alojz Baránik (SaS) vzhľadom na medializované informácie o jeho majetku a vzťahu s advokátom Radomírom Bžánom. Ten je známy pre kauzu mnohomiliónovej odmeny za zastupovanie štátu v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

"Očakávame, že Žitňanská situáciu vyhodnotí ako politička, ktorá má záujem o férové a neskorumpované súdnictvo a takýto záujem nepredstiera, ale je jej vlastný. Potom jediným správnym krokom ministerky je odvolanie Sádovského z funkcie predsedu krajského súdu," odkázal Baránik. V súvislosti so zverejnením majetkových pomerov tohto sudcu budú poslanci SaS iniciovať aj konanie na Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, aby sa majetok Sádovského vysvetlil.

Podľa Baránika aj tento prípad potvrdzuje, že bratislavský krajský súd patrí z hľadiska torpédovania spravodlivosti k najhorším v slovenskej justícii. Odvolanie Sádovského z funkcie by však poslanec považoval len za prvý krok. "Nejde totiž o jednu čiernu ovcu, ale o chobotnicu, ktorú treba zabiť," apeloval. Baránik dodal, že mladí ľudia vstupujúci do právnických povolaní si aj pri takýchto prípadoch uvedomujú, že nerozhoduje ich usilovnosť a talent, ale len známosti.

Informácie o vzťahu Sádovského a Bžána priniesol nedávno týždenník Plus sedem dní, ktorý získal fotografiu údajne dokazujúcu ich blízky vzťah. Na snímke sedí sudca v Bžánovej kancelárii a štrngajú si vínovými pohármi. V pozadí sú vystavené rodinné fotografie Radomíra Bžána, na stolíku vidieť zopár fliaš alkoholu.

Sudca pre týždenník reagoval, že nemá "potrebu vyjadrovať sa k otázke vzťahu s pánom Bžánom". Advokát do uzávierky na otázky nereagoval. Plus sedem dní upozorňuje, že Bžán ako advokát vystupoval vo viacerých súdnych sporoch, ktoré boli vedené priamo na bratislavskom krajskom súde.

Týždenník ďalej informuje, že Sádovský zarobil za minulý rok z výkonu funkcie sudcu vyše 38.000 eur, rok predtým o dve tisícky menej a v roku 2014 necelých 35.000 eur. "Donedávna býval vo svojom novopostavenom rodinnom dome v obci neďaleko hlavného mesta. Popritom dostavuje ďalší rodinný dom s rozľahlým, takmer dvadsaťárovým pozemkom v Levickom okrese. Ani v jednej z týchto nehnuteľností však zrejme nežije. Minulý rok sa podľa našich informácií presťahoval do jednej z najexkluzívnejších bratislavských štvrtí. Dom pri Horskom parku, z ktorého pravidelne ráno odchádza a kde sme ho nafotili aj my, však nie je písaný naňho. Vila oficiálne patrí istému veľkopodnikateľovi. Na priamu otázku, či býva v dome tohto mediálne známeho biznismena, Sádovský neodpovedal," píše sa v článku.

Žitňanskej hovorca Peter Bubla reagoval, že ministerka sa so Sádovským krátko stretla ešte v piatok (20.10.). "Predseda jej už doručil svoje stanovisko k téme aj s dokladmi. Pozrieme sa naň, preveríme a na základe toho zaujmeme stanovisko k tvrdeniam zverejneným v Plus 7 dní," uviedol Bubla.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáAlojz BaránikRadomír BžánĽuboš Sádovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu