Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poriadny nález colníkov: Z Afriky si dal niekto poslať osem kilogramov drog

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pomerne neznámu drogu našli colníci v poštovej zásielke z africkej Zambie. Išlo o 16 balení rastlinnej sušiny katy jedlej s celkovou hmotnosťou vyše osem kilogramov určenej pre príjemcu na Slovensku.

Ako informovala hovorkyňa bratislavského Colného úradu Drahomíra Adamčíková, vzhľadom na poznatky o dovozoch podobného tovaru z Afriky v minulosti, urobili colníci zo vzorky test zameraný na obsah omamných a psychotropných látok. Analýza preukázala prítomnosť katinónu a katínu v rastline, čo sú účinné látky katy jedlej (Catha edulis). Katinón je zaradený do prvej skupiny psychotropných látok a katín do tretej. Prípadom sa teraz zaoberá policajný vyšetrovateľ.

Prvý prípad dovozu tejto drogy na Slovensku zaznamenali pred dvoma rokmi, keď zadržali zásielky, ktoré obsahovali takmer 40 kg uvedenej rastliny. Kata je pomaly rastúca tropická rastlina, ktorá obsahuje spomínaný katinón. Aku upozornila Adamčíková, ten má účinok na ľudský organizmus podobný amfetamínu. Rastlina sa najčastejšie vyskytuje v horských oblastiach krajín východnej Afriky a Arabského polostrova. Užíva sa ako žuvací tabak.

Viac o téme: DrogyColníciBratislavaSlovenskoAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu