Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové odhalenia vo vražde Valka! Tajomný gang bankových lupičov v maskách, zrada, smrť a prachy

Gang maskovaných lupičov tvoril Anton, Jaroslav a Jozef. Jozef a Jaroslav čelia aj obvineniam v prípade vraždy Ernesta Valka. Zobraziť galériu (7)
Gang maskovaných lupičov tvoril Anton, Jaroslav a Jozef. Jozef a Jaroslav čelia aj obvineniam v prípade vraždy Ernesta Valka. (Zdroj: Foto: archív, thinksktock.com)

BRATISLAVA - Ostro sledovaný prípad, ktorý roky sužoval vyšetrovateľov, ale aj verejnosť, dospel k zdarnému koncu. Polícia a prokuratúra oficiálne prezentovala výsledky vyšetrovania medializovanej kauzy vraždy prominentného právnika Ernesta Valka. Po siedmich rokoch od skutku obvinila dve osoby. Šokujúce je, že obaja dnes už obvinení sa zviditeľnili v prípadoch bankových lúpeží, keď prepadávali v maskách známych osobností.

V decembri 2011 lupiči v maskách prezidenta Václava Klausa a akčného hrdinu Arnolda Schwarzeneggra prepadli pobočku VÚB banky v Smoleniciach, odkiaľ si vtedy mali vziať 71 tisíc eur. Do tej istej banky sa vrátili aj v máji 2013 a vystrašení pracovníci im vtedy vydali až 100 tisíc eur. 

Podobný scenár sa opakoval aj v Modre začiatkom novembra 2012, kedy si tí istí zlodeji odniesli z banky podľa polície vyše 100 tisíc eur. "Do banky v Modre vošli traja maskovaní muži, ozbrojení samopalmi. Prvý z nich vyzval všetkých ľahnúť si na zem. Druhý z ozbrojených mužov so samopalom v ruke prinútil ďalšiu z pracovníčok otvoriť pokladňu. Zatiaľ čo musela kľačať vedľa stola, prvý z maskovaných mužov vybral z kasy peniaze a uložil ich do tašky. Tretí z mužov so zbraňou v ruke prinútil vedúcu a jednu z pracovníčok otvoriť aj trezor," informoval vtedy Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru. 

Nové odhalenia vo vražde
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: archív, polícia)

V maske Václava Klausa mal byť Anton
Zobraziť galériu (7)
V maske Václava Klausa mal byť Anton  (Zdroj: Foto: archív, polícia)

V maske Arnolda Schwarzeneggra mal byť Jozef
Zobraziť galériu (7)
V maske Arnolda Schwarzeneggra mal byť Jozef  (Zdroj: Foto: archív, polícia)

Vyšetrovateľ vtedy z lúpeže obvinil Jozefa R. a Antona H. Jozef sa od decembra 2014 nachádzal vo vyšetrovacej väzbe. Po Antonovi polícia v tom čase pátrala v domnení, že je na úteku. Bol na neho vydaný európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz. 

Jozef je obvinený v dvoch prípadoch vrážd 

Na stredajšej tlačovke policajný prezident Tibor Gašpar spolu s generálnym prokurátorm Jaromírom Čižnárom uviedli, že práve Jozef R. je obvinený z vraždy právnika Ernesta Valka. Zároveň uviedli, že je obvinený aj v prípade inej vraždy, a to Antona H. Práve toho Antona, s ktorým bol spoluobvinený v prípade prepadávania bánk. Motívom malo byť, aby ho neusvedčoval v trestnej činnosti. V marci 2014 mal zavraždiť svojho komplica, zastreliť jeho psa a oboch zakopať. Polícia už telo 43-ročného Antona aj jeho psa našla.

Jozef R., ktorý je obvinený z vraždy Ernesta Valka, ale aj svojho komplica Antona Hupku.
Zobraziť galériu (7)
Jozef R., ktorý je obvinený z vraždy Ernesta Valka, ale aj svojho komplica Antona Hupku.  (Zdroj: TV MARKÍZA)

Gang lúpil 

V prípade vraždy prominentného právnika mal prehovoriť tretí zo skupiny maskovaných lupičov Jaroslav K. Valko zomrel po lúpežnom prepadnutí jeho vily v novembri 2010. Gang spoločne lúpil po tomto skutku. 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar na tlačovej konferencii ku prípadu vraždy právnika Ernesta Valka.
Zobraziť galériu (7)
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar na tlačovej konferencii ku prípadu vraždy právnika Ernesta Valka.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Trio maskovaných lupičov

V súčasnosti čelia obvineniu v prípade vraždy prominentného právnika dve osoby. Spomínaný Jozef a Jaroslava polícia obvinila pre zločin lúpeže spáchanej so zbraňou. Jozef, Jaroslav a Anton tvorili trio maskovaných lupičov, ktorí prepadávali banky.

Nebohý Anton Hupka, z jeho vraždy je obvinený komplic, s ktorým mal prepadávať banky Jozef R.
Zobraziť galériu (7)
Nebohý Anton Hupka, z jeho vraždy je obvinený komplic, s ktorým mal prepadávať banky Jozef R.  (Zdroj: TASR)

Orgány činné v trestnom konaní prehovorili o Valkovej smrti

Z vraždy obvinený Jozef sa momentálne nachádza vo väzení pre inú trestnú činnosť, Jaroslav je zatiaľ vo väzbe, taktiež pre iný zločin.

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa obvinení ešte v októbri 2010 mali rozhodnúť, že sa pokúsia vylúpiť dom Ernesta Valka. "Začali sledovať dom poškodeného v Limbachu, aby zistili jeho obvyklé správanie," povedal Gašpar. Jozef si mal podľa Gašpara zadovážiť zbraň kalibru 9 mm a obvinení chceli použiť aj lesť. "Plánovali použiť zapáchajúcu chemikáliu pre otvorenie vchodov do domu," vysvetlil Gašpar.

Dňa 8. novembra 2010 okolo 18. hodiny mali obvinení prísť k právnikovmu domu a čakať na jeho príchod. Aplikovali chemickú látku a ako Valko vošiel do domu, vnikli obaja za ním. "Jozef mal strelnú zbraň a mal vystreliť na poškodeného. Trafil ho do ľavej strane hrude a spôsobil mu smrteľné zranenie," opísal Gašpar.

Po odchode zahodili strelnú zbraň do vodnej nádrže pri Pezinku. Polícia vražednú zbraň našla a podrobila znaleckému skúmaniu. "Ide o zbraň typovo zhodnú s vražednou zbraňou, bola zistená individuálna zhoda s nábojnicou a strelou nájdenou pri obhliadke miesta činu domu poškodeného," uviedol Gašpar. Lupiči z právnikovho domu ušli a nič si podľa polície neodniesli.

Motív vraždy

Polícia aj prokuratúra zdôraznila, že motívom spáchania skutku mala byť snaha o majetkový prospech.

Námestník Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky doplnil, že orgány činné v trestnom konaní vyšetrovali tento prípad vraždy bez prerušenia sedem rokov. Počas tohto obdobia vykonali podľa neho 12 obhliadok miesta činu, 108 výsluchov svedkov a poškodených, 72 znaleckých dokazovaní, štyri domové prehliadky či 40 prehliadok tela.

Viac o téme: MaskyLúpežGangErnest Valko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu