Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prípad bratov Paškovcov sa opäť vracia na súd. VIDEO Vyjadrenie bitkárov, cítia sa nevinní

Martin Paška Zobraziť galériu (16)
Martin Paška (Zdroj: Foto: vacula)

KOŠICE – Kauza bratov Paškovcov – synovcov bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku sa opäť vracia na súd. Krajský súd už raz totiž vrátil spis späť na prokuratúru a vyšetrovatelia ho museli doplniť. Nový termín je vytýčený na 6. september. Na Okresnom súde Košice I sa dnes začalo hlavné pojednávanie v kauze nočnej bitky na Hlavnej ulici v Košiciach z novembra 2015, pri ktorej utrpela zranenie mladá žena a jej priateľ. Bratia Maroš, Branislav a Martin P. sú obžalovaní z trestného činu výtržníctva, prví dvaja z nich aj z trestného činu ublíženia na zdraví.

Obžalovaní sú synovci bývalého predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, jeden z nich - Branislav Paška bol v čase skutku príslušníkom Policajného zboru. V prípade uznania viny hrozí dvom z nich trest odňatia slobody na dva až päť rokov a ďalšiemu obvinenému šesť mesiacov až tri roky.

Prípad bratov Paškovcov sa
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Na súd prišli všetci traja obvinení Paskovci, ale odmietli vypovedať. Ich výpoveď sa len čítala
z prípravného konania. V nich obviňovali za vyvolanie konfliktu priateľa mladej ženy, v situácii sa pritom cítili byť ohrození zo strany ostatných osôb. Branislav Paška uviedol, že na začiatku ho mladá žena pred pizzeriou oslovila slovami "Čau fešák!" a keď jej chcel spýtať, či sa poznajú, napadol ho jej priateľ. Všetci traja odmietajú vinu, vraj sa len bránili. Po prečítaní obžaloby
si štyria poškodení uplatnili právo na náhradu škody, spolu takmer 6-tisíc eur.
S. Romža: Bratia Paškovci sa necítia byť vinní

Traja bratia Paškovci – synovci bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku, sa zaplietli ešte v októbri 2015 do bitky pred pizzériou na Hlavnej ulici v Košiciach. Potýčka sa skončila pre niektorých účastníkov bolestne. Mladá Zuzana (22) skončila v nemocnici a jej priateľ Ján (25), teta a ujo museli byť ošetrení. Incident vznikol tak, že jeden z bratov – Branislav začal vulgárne útočiť na mladú Zuzanu.  

Prípad bratov Paškovcov sa
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

„Išli sme z diskotéky, lebo moja teta oslavovala narodeniny a stavili sme sa na pizzu. Vyšla som vonku z pizzerie a môj priateľ ešte  platil. Vtedy  ku mne prišli títo páni a začali do mňa skákať. Že akú mám sukňu, aký mám kabát a mali vyslovene vulgárne reči, že ako to mám rada. Dostala som z nich strach. Vtedy prišiel môj priateľ, na ktorého som zavolala a jedného z nich o do mňa odstrčil. Ten však spolu s mojim priateľom spadol na zem. Vtedy prišli jeho dvaja bratia a začali do priateľa kopať hlava – nehlava. Vtedy prišiel môj ujo, ktorý chcel môjho priateľa odtiahnúť, ale zaútočili i naňho. Dokonca kopance schytal od nich aj vlastný brat...Ujo chcel  odísť po štvornožky k Tescu, ale opäť ho obkľúčili a bili. Našťastie prišla hliadka polície so zapnutými majákmi a tí nás zachránili,“ spomína na osudnú bitku Zuzana.

Poškodení Zuzana Kováčová a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

„Konanie všetkých troch obvinených je v obžalobe kvalifikované ako trestný čin výtržníctva. Dvaja obvinení a to Maroš P. a Branislav P. sú obžalovaní aj z trestného činu ublíženia na zdraví. Na základe výsledkov doplneného vyšetrovania bola u týchto dvoch obvinených stanovená prísnejšia právna kvalifikácia trestného činu ublíženia na zdraví. Podľa znaleckých posudkov utrpela poškodená Zuzana K. zranenie, ktoré si vyžiadalo liečenie s práceneschopnosťou do 8 týždňov, čo je už ťažkou ujmou na zdraví. V prípade uznania viny hrozí dvom obvineným trest odňatia slobody 2 až 5 rokov a ďalšiemu  obvinenému – Martinovi P. trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 3 roky,“ informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

Všetci traja bratia prišli po osudnej bitke o dobre pracovné miesta. Branislava Pašku odvolali z postu vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura. Technický riaditeľ Bytového podniku Martin Paška sa po rozhovore s primátorom Richardom Rašim, vzdal funkcie a dopravný policajt Maroš Paška bol z radov polície taktiež prepustený.

Prípad bratov Paškovcov sa
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic súd informoval, že trestné oznámenie obvinených za údajný útok priateľa mladej ženy na Branislava Pašku bolo odstúpené na priestupkové konanie. V ňom už priestupkový orgán právoplatne rozhodol, že išlo o nutnú obranu a nešlo ani o priestupok. Na pojednávaní poškodení podľa Lipšica vypovedali veľmi konzistentne a jednoznačne. "Ich výpovede sú potvrdzované jednak svedeckými výpoveďami ďalších svedkov, ale najmä kamerovými záznamami. Čiže tá dôkazná situácia je podľa našej mienky pomerne jednoznačná," povedal pre novinárov.

Paškovci, vyjadrenie Lipšica

Obhajca Sergej Režnák na súde žiadal pre obžalovaných oslobodenie spod obžaloby. Na otázku novinárov, prečo odmietli vypovedať, odpovedal: "Je to ich autonómne právo a ja to rešpektujem." Sudca odročil pojednávanie na október, kedy bude pokračovať znaleckým dokazovaním.

Prípad bratov Paškovcov sa
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

V danej kauze po medializácii incidentu musel Martin Paška odísť z funkcie technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice. Branislav Paška prišiel o post vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky v košickej univerzitnej nemocnici. Tretieho z bratov Maroša Pašku prepustili z radov polície pre porušenie služobnej prísahy.

Viac o téme: Súd Paškovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu