Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Západom sa prehnala poriadna búrka: Hasiči mali po kalamite plné ruky práce

Hasiči v Starej Turej odstraňujú popadané stromy a vetvy po tom, čo sa západom prehnala búrka so silným vetrom. Zobraziť galériu (6)
Hasiči v Starej Turej odstraňujú popadané stromy a vetvy po tom, čo sa západom prehnala búrka so silným vetrom. (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

TRNAVA - Trinásť výjazdov absolvovali po búrkach v nedeľu 27. augusta hasiči na území Trnavského kraja. Najviac boli zamestnaní príslušníci hasičského zboru zo Senice a Kútov, ktorí zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov, konárov a pri zatopených pivniciach päťkrát.

Po tri výjazdy mali hasiči z Dunajskej Stredy a Piešťan. V akcii boli aj hasiči z Holíča a Galanty. "Celkom bolo v akcii 27 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR a bolo nasadených 13 kusov hasičskej techniky," informovala dnes krajská hovorkyňa hasičov v Trnave Júlia Kedrová.

Hasiči v Starej Turej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Hasiči v Starej Turej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Problémy na železnici

Na železničnej trati v úseku Šaštín-Stráže – Kúty je po nedeľnej (27.8.) nepriazni počasia stále prerušená osobná železničná doprava a vlaky sú v tomto úseku nahradené autobusmi. Opätovne by tu mali začať jazdiť dnes v popoludňajších hodinách. Informujú o tom Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

„Dážď a silný vietor počas nedeľného večera výrazne obmedzili železničnú dopravu na Slovensku,“ uviedla hovorkyňa štátneho podniku Martina Pavliková. Na mnohých traťových úsekoch železničnú dopravu skomplikovali vyvrátené stromy, konáre popadané na trať, ale aj poškodené trakčné vedenie.

Doprava v úseku Šaštín-Stráže – Kúty bola v dôsledku nepriaznivého počasia prerušená od 16.51 h. Po búrke tu na trať spadli dva stromy, v dôsledku čoho sa roztrhlo nosné lano na trakčnom vedení.

„ŽSR okamžite nasadili svojich zamestnancov, ktorí nasledujúce hodiny pracovali na odstránení stromov z tratí a na oprave trakčného vedenia,“ priblížila Pavliková. Pretrvávajúcu výluku spôsobuje fakt, že poškodenie trakčného vedenia je rozsiahle.

Popadané konáre a spadnutý strom spôsobili problémy aj v úseku Veľké Leváre – Malacky. Doprava tu bola úplne prerušená, sprejazdniť trať sa podarilo o 20.11 h. V úseku Pribeta – Dvory nad Žitavou bolo poškodených 700 metrov trakčného vedenia, v dôsledku čoho pristúpili ŽSR k výluke 2. traťovej koľaje. Od 2.17 h jazdia vlaky v tomto úseku na oboch koľajach bez obmedzení.

Predpoveď počasia na pondelok

Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov Celzia. Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov Celzia.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 13 a najvyššia denná 20 stupňov Celzia. Vo výške 1500 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 12 a najvyššia denná 15 stupňov Celzia. Vo výške 2000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 12 stupňov Celzia.

Ozón: 9percent pod úrovňou dlhodobého priemeru (288 DJ).

Viac o téme: KalamitaHasičiSmršťHazzBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu