Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na cintoríne prichytili muža, ako vykopáva hroby: Dôvod tejto nechutnosti je hrozivý

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

DOBRÁ VODA - Pracovníci Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trnave boli vypovedať na polícii k prípadu vykrádania hrobov na opustenom židovskom cintoríne pri Dobrej Vode. Na incident pamiatkarov upozornil všímavý turista, ktorý neznámeho muža s detektorom na mieste posledného odpočinku vyrušil. Ten cintorín následne opustil.

Detektorista, ktorý bol prichytený pri hľadaní zlata podľa informácií rozkopal jedno hrobové miesto asi do hĺbky 40 cm a vykopal niekoľko ďalších plytkejších jám. "V honbe za zlatom sa neštítil zhanobiť pietne miesto," skonštatoval Matúš Sládok z KPÚ. Muž bol zdá sa zle informovaný, keďže hľadal zlato na židovskom cintoríne. "Židia do hrobov, k svojim mŕtvym cennosti neukladali, je to iba fáma," dodal Sládok.

Turista vykonal dobrý skutok a zachránil tak poškodenie viacerých hrobov. Skutok na Dobrej Vode nie je podľa neho ojedinelým. "U nás, v Malých Karpatoch sa takéto prípady, žiaľ, opakujú často. Len pred krátkym časom sme boli pri Perneku pri hroboch dvoch okradnutých nemeckých vojakov. Tam sa nehanbili porozhadzovať ani ich kostrové pozostatky, ležiace v zemi 70 rokov. Informácie o detektoristami vykradnutých cintorínoch, vojnových hroboch či mohylách máme z celého Slovenska," povedal Sládok.

Pamiatkari na výjazde na Dobrej Vode po zistení narušenia hrobov na židovskom cintoríne v neblahej predtuche preskúmali aj okolie Dobrovodského hradu a nemýlili sa. "Pod hradným vrchom sme našli desiatky čerstvých i starších kráterov po detektoristoch. V okolí hradu sa dajú nájsť artefakty po jeho obyvateľoch, ale i obliehateľoch, ktoré sú súčasťou archeologického dedičstva a je vlastníctvom Slovenskej republiky," dodal Sládok. Uviedol, že ak si občania všimnú poškodené archeologické nálezisko alebo vykrádača nálezísk s detektorom kovov, je pre ochranu kultúrneho dedičstva potrebné to ohlásiť polícii. "Inak tieto činy ostávajú nepotrestané," povedal.

Podľa hovorkyne trnavských policajtov Martiny Kredatusovej polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie zo zločinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva a prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku. "Vykonávame procesné úkony a zároveň pátrame po totožnosti podozrivého muža, ktorý je zachytený na záberoch. Polícia žiada občanov, ktorí muža na fotkách poznajú, aby nahlásili jeho totožnosť na polícii prostredníctvom linky 158," uviedla hovorkyňa.

Viac o téme: ZlatoHrobyVyšetrovanieDetektorista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu