Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bývalý riaditeľ hraničnej polície má na krku vážny problém: Čelí žalobe za prijímanie úplatku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ hraničnej polície v Sobranciach Miroslav U. čelí obžalobe. Podal ju na neho prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za zločin prijímania úplatku, prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

V roku 2008 ako riaditeľ hraničnej polície v Sobranciach a ako zástupca zamestnávateľa uzavrel podľa prokuratúry nad rámec svojich právomocí hromadnú poistnú zmluvu s poisťovňou na poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania na seba a podriadených policajtov, a to od polovice roka 2008 na dobu neurčitú. Išlo spolu o poistné na 84 osôb v celkovej výške ročného poistného 164 010 Sk (5 444,13 eura). Miroslav U. konal bez písomného alebo ústneho splnomocnenia dotknutých policajtov a bez súhlasu poskytol poisťovni aj ich osobné údaje. Fakturovaná suma za celkové ročné poistné nebola uhradená a poisťovňa si tak nárokuje nedoplatok na poistnom. 

Tretí skutok, za ktorý čelí obžalobe, sa odohral v roku 2010. V Sobranciach na svojom pracovisku ako riaditeľ hraničnej polície na základe predchádzajúcich žiadostí pre fyzické osoby vydal neoprávnene, nad rámec svojich právomocí 150 písomností s označením „Povolenie na prednostné vybavovanie pri prekračovaní slovensko-ukrajinskej štátnej hranice cez hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod, Ubľa – Veľkij Bereznij“.

Nemal pritom právomoc na vydávanie týchto povolení a osoby, ktoré toto povolenia využívali pri prekročení štátnej hranice, prechádzali cez koridor označený medzinárodnou značkou CD, ktorý určený pre osoby s diplomatickými výsadami a iné oprávnené osoby, informovala hovorkyňa.

Viac o téme: úplatokHraničná políciaŽaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu