Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súd bol v prípade exriaditeľky daniarov nekompromisný: Zita má stráviť vo väzení viac ako tri roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Exriaditeľku Daňového úradu vo Veľkom Mederi Zitu B. odsúdil dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici, pracovisko Banská Bystrica, na trest odňatia slobody v trvaní tri roky a štyri mesiace. ŠTS ju uznal vinnou zo zločinov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a neodvedenia dane a poistného. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaná daniarka si ponechala lehotu na to, či podá odvolanie na Najvyšší súd SR.

Podľa obžaloby bývalá šéfka daniarov bola zapletená do podvodov s daňou z pridanej hodnoty (DPH) okolo skupiny Jána Z. V rokoch 2008 až 2010 mali robiť fiktívne obchody s webkartami cez nastrčené firmy doma i v zahraničí. Tie mali slúžiť na pripojenie na vyhradené domény v rámci webu, ale v skutočnosti ich vôbec nevyrobili. Cieľom ich "biznisu" bolo uplatnenie si nároku na nadmerný odpočet DPH za asi 4,5 milióna eur.

Keďže na začiatku hlavného pojednávania Zita B. vinu priznala a oľutovala to, ŠTS ju vylúčil na samostatné konanie a dnes vyriekol verdikt. Kauza okolo Jána Z. sa ešte neskončila. Meno exriaditeľky daniarov sa objavilo i v korupčnej afére veľkopodnikateľov Salmanovcov. Vtedy priznala, že ju podplatili za to, aby zabezpečila bezproblémové vyplatenie uplatnených nadmerných odpočtov DPH pre ich rodinné firmy. Vlani súd schválil dohodu o vine a treste a odsúdil ju na peňažný trest.

Viac o téme: DaňSúd Banská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu