Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Údajný terorista so statusom utečenca znovu na súde: Vydanie Čečenca je prípustné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KOŠICE – Krajský súd v Košiciach dnes rozhodol o prípustnosti vydania Hamzata Sh. do Ruskej federácie, kde je obvinený z terorizmu. Pôvodom Čečenec Hamzat Sh., ktorého pred rokom zadržala slovenská polícia na hranici s Ukrajinou, má vo Švédsku priznaný status utečenca. Od zadržania je vo väzbe v Košiciach.

"Pri rozhodnutí senát vychádzal z toho, že boli splnené zákonné podmienky vyžadované Európskym dohovorom o vydávaní. Súd nezistil dôvody neprípustnosti vydania ani vzhľadom na udelený status utečenca švédskym migračným úradom a rovnako ani porušenie článku 3 dohovoru v prípade vydania vyžiadanej osoby," uviedla pre novinárov hovorkyňa krajského súdu Marcela Gálová. 

Proti uzneseniu súdu podal Hamzat Sh. vzápätí sťažnosť. "Po písomnom vyhotovení rozhodnutia uvedieme písomne dôvody a o veci bude rozhodovať Najvyšší súd," uviedla jeho advokátka Iveta Rajtáková. Hamzata Sh. zadržali 15. januára 2015 na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom na základe medzinárodného zatykača, keď pri pasovej kontrole predložil svoj cestovný pas vystavený Švédskym kráľovstvom. Vo Švédsku mu v decembri 2011 udelili azyl, keďže príslušný orgán dospel k záveru, že jeho prenasledovanie na základe politického názoru mu odôvodňuje priznanie postavenia utečenca.

Samotný Hamzat Sh. odmieta obvinenia ruských orgánov, že by sa dopustil teroristického činu z augusta 2004 v čečenskom Groznom. Tvrdí, že žiadosť Moskvy o jeho vydanie je politicky motivovaná. Vo Švédsku pritom dostali status utečencov aj jeho matka, tri sestry a dvaja bratia. K dôvodom patrilo vysoké postavenie Hamzatovho brata Aslana v bývalej vláde separatistickej Čečenskej republiky za prezidenta Aslana Maschadova.

"Priam nepopísateľné nezrovnalosti v extradičných listinách vrátane nepravdivého znenia ustanovenia, podľa ktorého má byť posudzované jeho doteraz neidentifikované konanie, nasvedčuje tomu, že žiadosť o extradíciu má jediný cieľ, a to dostať Hamzata Sh. do Ruskej federácie, kde bude stíhaný za svoje politické názory," uviedla Rajtáková.  Verejné zasadnutie súdu sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia. Senát krajského súdu vylúčil zo zasadnutia verejnosť, prítomné mohli byť len dve sestry Hamzata. Prípadom Hamzata Sh. sa po ním podaných sťažnostiach zaoberá aj Ústavný súd SR.

Viac o téme: RuskoHamzat Sh.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu