Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia si zobrala na paškál organizovanú skupinu: Ich cieľom boli zlatníctva či záložne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sedem členov organizovanej skupiny, zodpovednej za viaceré lúpežné prepadnutia v rodinných domoch, záložniach a zlatníctvach obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry z trestného činu lúpeže. Ako informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka, dvaja z obvinených sú vo výkone trestu odňatia slobody, štyroch polícia zadržala a jeden je na úteku.

Policajti podľa Slivku dlhodobo dokumentovali obzvlášť závažnú trestnú činnosť organizovanej skupiny najmä na území Banskobystrického kraja, ale aj na iných miestach. "Podarilo sa zadokumentovať, že v rokoch 2009 až 2012 členovia organizovanej skupiny lúpežne prepadli tri záložne, dve zlatníctva, dva rodinné domy a jedno vozidlo prepravujúce hotovosť. Krádežou vznikla škoda takmer 1,7 milióna eur," uviedol. V júli 2009 podľa polície prepadli záložňu v Banskej Bystrici, odcudzili hotovosť a z presklených vitrín rôzne šperky. Z miesta činu utiekli pripraveným autom smerom na Donovaly. O dva týždne neskôr prepadli zlatníctvo v meste Šahy a odcudzili šperky. V októbri toho istého roku prepadli ďalšie zlatníctvo v Banskej Bystrici. Opäť si odniesli hotovosť a zlaté šperky. 

Vo februári 2010 podľa výsledkov vyšetrovania prepadli záložňu v Brezne, z ktorej odcudzili zlato. V júli 2010 na diaľnici smerom do Maďarska na čerpacej stanici skrížili cestu vozidlu prepravujúcemu peniaze. "Keď osádka prepadnutého vozidla videla zamaskovaných útočníkov v kukle so strelnou zbraňou a sekerou v ruke bežať smerom k nim, pohotovo zareagovala a podarilo sa im z miesta ujsť. V septembri sa prepad vozidla zopakoval v Petržalke na inej čerpacej stanici. Maskovaní kuklami s pištoľami v rukách prinútili posádku vozidla ľahnúť si na zem. Z vozidla vybrali hotovosť takmer 1,2 milióna eur," priblížil Slivka. 

V marci 2011 obvinení prepadli rodinný dom v obci Skýcov. Vyzbrojení so strelnou zbraňou, sekerou, teleskopickým obuškom a železnou tyčou, zamaskovaní v kuklách, taktickej veste a rukaviciach podľa polície rozbili vchodové dvere, vošli do domu a napadli jeho obyvateľov. Z domu si odniesli peniaze, niekoľko strelných zbraní a náramkové hodinky. V máji 2012 lúpežne prepadli rodinný dom v obci Prašice.

Najskôr podľa polície uspali psa, ktorý strážil za plotom. "Následne vylomili zadné dvere domu a ozbrojení samopalom vošli cez suterén do obytnej časti na prízemí až do izby, v ktorej boli domáci. Išlo o manželov, ktorých zviazali prinesenou lepiacou páskou a mierili na nich samopalom. Spútaných sa ich pýtali, kde je trezor. Pri prehľadávaní domu našli a ukradli niekoľko tisíc eur," povedal Slivka. V novembri 2012 obvinení podľa polície prepadli záložňu v Banskej Bystrici a z bezpečnostných skríň odcudzili viac ako 1 500 šperkov. 

Okrem toho, že je všetkých sedem osôb obvinených z trestného činu lúpeže, piati z nich aj z jej závažnejšej formy a dvaja aj zo zločinu krádeže. Obvineným Marekovi V. (37), Michalovi U. (39), Milanovi Ľ. (49), Branislavovi M. (36), Zdenkovi S. (34), Dušanovi K. (38) a Stanislavovi P. (51) hrozia v prípade dokázania viny vysoké tresty, za zločin krádeže od troch až do 10 rokov väzenia, za zločin lúpeže od sedem do 12 rokov väzenia a za obzvlášť závažný zločin lúpeže od 10 do 15 rokov väzenia, prípadne od 15 až do 25 rokov väzenia. 

Viac o téme: VyšetrovateľPolícia Organizovaná skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu