Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Krutá realita na Luníku IX: Domáce pôrody v špine, policajti na dennom poriadku

takto to vyzerá v Mašličkove Zobraziť galériu (6)
takto to vyzerá v Mašličkove (Zdroj: foto: Miro Vacula)

KOŠICE - Kopa špiny, neporiadok, zápach, či ložisko chorôb. Taká je denná realita na neslávne známom sídlisku Luník IX. V týchto podmienkach žijú ľudia, ktorí si, žiaľ, toto prostredie vytvorili sami. Trpia najmä nevinné deti, ktoré inú možnosť od života nedostali. Prinášame vám pohľad zo strany polície a záchranárov, ktorí svoju prácu musia vykonávať aj tam.

Prívlastok najšpinavšie je v súvislosti s týmto košickým sídliskom na mieste. Výjazdy policajných hliadok sú v lokalite bežné. Muži zákona sú pripravení stále zasiahnuť. "Môžeme potvrdiť, že priemerne za mesiac je na Luníku IX uskutočnených viac ako 140 výjazdov, vykonaných viac ako 50 služobných zákrokov a približne 60 asistencií hlavne rýchlej zdravotnej pomoci a bytového podniku," potvrdila hovorkyňa košických policajtov Jana Mésarová a doplnila, že v osade Mašličkovo v priemere za mesiac uskutočnia tri výjazdy, jeden zákrok a jednu asistenciu.

FOTO Krutá realita na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Tip čitateľa/BR)

Holdovanie alkoholu po dávkach

Najčastejšie idú do tejto lokality policajné hliadky riešiť priestupky proti občianskemu spolunažívaniu, ako sú domáce nezhody a priestupky proti majetku, ktorých sa dopúšťajú osoby najmä pod vplyvom alkoholu v čase po vyplácaní sociálnych dávok. Trestné činy sú zaznamenané minimálne, ak ide o ublíženie na zdraví.

Búrajú ďalší panelák na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Zásahy zdravotníkov

Neďaleko Luníka IX vznikla osada Mašličkovo. Kým na sídlisku žijú obyvatelia v bytovkách, v Mašličkove ide o provizórne, veľmi chudobné chatrče. Obidve miesta sú dobre známe aj záchranárom, ktorí tam majú časté výjazdy. Pri záchranných akciách narážajú na problémy. "V danej lokalite je znášanie pacienta na transportnom lehátku, alebo schodoleze dvomi či tromi záchranármi takmer život ohrozujúce. Schody sú šmykľavé a zdevastované, ohrozujúce nielen posádku, ale aj pacienta, ktorému môžeme spôsobiť traumu. V nočných hodinách bez osvetlenia ani nehovoriac. Niektoré obytné bloky na Hrebendovej ulici už boli asanované práve z týchto dôvodov a ich obyvatelia sa presťahovali do tzv.  Mašličkovej časti, ktorá je kolóniou, do blata a chatrčí, bez prístupovej komunikácie, vody a elektrickej energie, kde sú zásahy veľmi obtiažne," opísala námestníčka riaditeľa Záchrannej služby Košice Andrea Kočišová. 

FOTO Krutá realita na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Najčastejšie dôvody výjazdov

Podľa Kočišovej zasahujú záchranári v lokalite často. Najčastejšie ide o zásahy u chronických pacientov s ochoreniami pľúc, srdca, ktorí sa dlhodobo neliečia. Potom je to intoxikácia alkoholom, či toulénom. "Často zasahujeme u detí alebo maloletých a u pacientov kvôli teplotám, ktorí nenavštívili svojho lekára a nemajú peniaze na lieky ani na návštevu LSPP," opísala námestníčka.

Domáce pôrody

Typickým zásahom pre zdravotníkov sú pôrody mimo nemocnice, takmer vždy sú privolaní už k prebehnutému pôrodu doma, nie k rodiacemu sa dieťaťu. "Tieto rodičky, sú príkladom toho, ako sa vyhnúť zdravotnému sledovaniu. Počas celého tehotenstva neabsolvovali návštevu u gynekológa, nemajú vystavenú tehotenskú knižku, kartičku poistenca a často ani občiansky preukaz. Zavolajú až po pôrode, aby boli prevezené do nemocnice na ďalšie ošetrenie," informovala o žalostnej situácii Kočišová.

FOTO Krutá realita na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Krutá realita

Reálna situácia zdevastovaných obytných blokov sú chýbajúce zábradlia na schodoch, výťahové šachty slúžia ako odpadkový kôš, sú plné výkalov, moču, blata, špiny a odpadkov, bez okien a bez svetiel, bez elektrickej energie značne sťažujú poskytovanie zdravotnej starostlivosti záchranármi. "V minulosti zamestnanci Záchrannej služby Košice utrpeli pracovné úrazy ako podvrtnutia členkov dolných končatín, zlomeninu ruky a nohy po páde pri zásahoch na Luníku IX. Evidujeme aj zlomenú sánku záchranára pri strete na zásahu. Evidujeme aj materiálno technické poškodenie sanitného vozidla," uzavrela Kočišová.

Mašličkovo z pohľadu obyvateľov Košíc

Ako povedali Košičania, v Mašličkove si nelegálne postavili chatrče ľudia bývajúci v domoch, ktoré museli byť kvôli narušenej statike zbúrané. Zdemolovali si ich samotní obyvatelia. Len tí, ktorí mali nájomnú zmluvu, dostali náhradné ubytovanie. Ostatní vo „vybývaných“ bytoch bývali načierno, teda bez zmluvy a je otázne, či sú vôbec občania Košíc, keďže nemajú trvalý pobyt. Samozrejme, aj na Luníku IX žijú slušní obyvatelia. Platia nájomné, elektrinu, vodu, ich deti chodia do školy. Žiaľ, je ich menšina. Búranie všetkých sedem domov, ktoré doteraz na sídlisku zbúrali, zaplatili samotní občania. Len posledné búranie stálo daňových poplatníkov 109 tisíc eur.

FOTO Krutá realita na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Úmrtie detí v osade

Od začiatku roka 2016, umreli v Mašličkove tri deti. Polročný Denis uhorel v chatrči v nelegálnej rómskej osade Mašličkovo 1. januára. „Vyšetrovateľka odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach z prečinu usmrtenia (z nedbanlivosti) obvinila 36-ročnú ženu z Košíc, ktorá 1. januára tohto roku popoludní v provizórnej chatrči, v ktorej bývala,  v chatovej osade „Mašličkovo“ pri mestskej časti Luník IX v Košiciach nechala na posteli svojho 6-mesačného syna a odišla za svojimi príbuznými, pričom v chatrči prevádzkovala provizórne vykurovacie teleso (kovový hrniec s napojenou rúrou ako dymovodom), následne v chatrči vznikol požiar a chatrč úplne zhorela,“ povedala po nešťastí Jana Mésarová. Vykonaná pitva potvrdila, že bezprostrednou príčinou smrti dieťaťa bolo zadusenie, otrava oxidom uhoľnatým a zlyhanie srdcovo-cievneho systému s následným uhorením. Obvinenej žene v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody  na dva až 5 rokov.

Len o dva dni neskôr, kosila smrť v Mašličkove opäť. V nedeľu dopoludnia si rodičia len štvormesačného synčeka Reného všimli, že už nedýcha. „Privolaný obhliadajúci lekár cudzie zavinenie na mieste vylúčil. Presnú príčinu smrti dieťaťa určí nariadená pitva. V tejto súvislosti vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ v Košiciach začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia,“ informovala polícia.

 

 

 

Viac o téme: OsadaPolicajné hliadkyKošiceMašličkovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu