Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Piťovci bojujú voči vysokým trestom: Začína sa trojdňový odvolací proces

Juraj Ondrejčák
Juraj Ondrejčák (Zdroj: Foto: topky.sk)

BRATISLAVA - Na tri dni je na Najvyššom súde od utorka 25. novembra naplánované s bratislavskou skupinou piťovcov - bossom Jurajom Ondrejčákom a spol. odvolacie konanie voči tohtoročnému rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS).

Údajný šéf bratislavskej zločineckej skupiny Juraj Ondrejčák (37) alias Piťo mal ísť, podľa verdiktu ŠTS z 26. mája do väzenia na 18 rokov. Ondrejčáka tak potrestal nižší súd za riadenie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a poškodzovanie cudzej veci. Spolu s ním vtedy prvostupňový súd odsúdil ďalších 13 obžalovaných.

Ondrejčák si mal podľa súdu trest odsedieť v najprísnejšom väzení. Jeho pravá ruka Matej Š. (38), prezývaný Gaťa, mal ísť do väzenia s minimálnym stupňom stráženia na sedem rokov. Súd ho odsúdil za členstvo v zločineckej skupine. Miroslav A. (40), s prezývkou Floxňa, ktorý mal mať v rámci skupiny na starosti obchod s drogami, si mal podľa súdu odsedieť v najprísnejšom väzení 23 rokov. Rovnaký trest dostal jeho podriadený Matej B. (35). Ladislava A. (37) a Tomáša K. (27) súd odsúdil za činnosť pre skupinu, jej podporovanie a za drogovú trestnú činnosť na sedem a šesť rokov v najmiernejšom väzení.

Na najprísnejšie tresty vo výmere 24 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia zase boli koncom mája odsúdení Igor D. (40), ktorý pôsobil v Stupave a Adam Š. (29), ktorý pôsobil v Trnave a Hlohovci. Súd ich potrestal za členstvo v zločineckej skupine, poškodzovanie cudzej veci, Igora D. aj za ublíženie na zdraví a výtržníctvo a Adama Š. za nedovolené ozbrojovanie. Martin P. (36) si mal podľa súdu za členstvo medzi piťovcami, výtržníctvo a nedovolené ozbrojovanie odsedieť 12 rokov vo väzení s maximálnou ostrahou.

Za členstvo v skupine a poškodzovanie cudzej veci bol Peter B. (32) odsúdený na osem rokov v najmiernejšom väzení. Tomáša B. (30) odsúdili za podporovanie skupiny a drogovú trestnú činnosť na 5,5 roka v najmiernejšom väzení. Andrej O. (37) a Miroslav C. (36) boli odsúdení na päť rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Andrej O. bol podľa súdu činný pre skupinu a Miroslava C. odsúdili za hrubý nátlak a porušovanie domovej slobody. Antonína T. (46) potrestali za výtržníctvo ročným trestnom väzenia s podmienečným odkladom na tri roky.

Piťovci sa podľa súdu venovali obchodom s drogami a vyberaním výpalného. Sudcovia opreli svoj verdikt viacerými dôkazmi, medzi hlavné patrila výpoveď Viktora M., bývalého člena gangu. Súd z dôkazov zistil, že na čele skupiny stál Juraj O. a jeho dobrý kamarát Matej Š. Pod nich zaradil Miroslava A., Igora D. a svedka Viktora M. Ďalší identifikovaní v tejto štruktúre boli podľa súdu Adam Š., ktorý sa podriaďoval Viktorovi M., a Matej B. patriaci pod Miroslava A. Navyše, 11 obžalovaných od mája nemohlo nakladať so svojím majetkom.

Súd im totiž uložil trest prepadnutia majetku a predbežne im ho zaistil. Spod obžaloby boli úplne oslobodení štyria obžalovaní. Išlo o Petra H., Vladimíra M., Jozefa Š. a Michala B. Májový rozsudok nebol právoplatný, väčšina obžalovaných, ktorí boli odsúdení, sa voči nemu odvolala. Voči oslobodzujúcim rozhodnutiam súdu sa zase odvolal prokurátor. O odvolaniach bude teda od utorka budúceho týždňa rozhodovať Najvyšší súd SR. Predsedníčka senátu ŠTS čítala májový verdikt a jeho stručné odôvodnenie viac ako tri hodiny. Nikto z prítomných obžalovaných verdikt súdu pre novinárov nekomentoval.

Skupina piťovci pôsobila z bratislavského Lamača a známa bola nosením oblečenia značiek Thor Steinar či Alpha Industries. Začala sa formovať koncom 90. rokov, keď už v hlavnom meste pôsobili iné zločinecké skupiny - jakšíkovci, slobodovci, sýkorovci, takáčovci, či suchánkovci. Jej členovia boli vojensky organizovaní a boli známi používaním automobilov značky Mercedes G.      

Ondrejčáka spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii. Súdne pojednávanie sa začalo vlani v auguste prečítaním 28-stranovej obžaloby. Pred súd sa vtedy postavilo 18 mužov, ktorí boli obžalovaní z 19 skutkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu