Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Peter si odsedel 16 mesiacov nevinne, údajne zlyhal policajt

Peter Végh vo väzení sedel údajne nevinne
Peter Végh vo väzení sedel údajne nevinne (Zdroj: foto: tv markíza)

BRATISLAVA - V prípade Petra Végha, ktorý údajne nevinne sedel 16 mesiacov v base za krádež, zlyhal podľa inšpekcie ministerstva vnútra policajt. Ten mal v rukách dôkaz DNA v prospech odsúdeného, ale nenahlásil to prokuratúre ani súdu.

O posune v preverovaní prípadu informoval novinárov minister vnútra Robert Kaliňák. „Je to pre mňa nepochopiteľné, priznám sa,“ povedal po rokovaní vlády.

Televízia Markíza informovala, že za mrežami v Leopoldove sedel 16 mesiacov muž, ktorý nič neurobil. Prípad sa začal ešte v decembri 2010, keď chcel v bratislavskom podchode mladík vykradnúť novinový stánok, policajti ho však chytili priamo pri čine. Muž bez dokladov tvrdil, že sa volá Peter Végh a policajti mu uverili. Obvinili ho, obžalovali a súd ho napokon poslal na 16 mesiacov do väzenia. Keď mal nastúpiť do výkonu trestu, policajti si prišli po muža uvedeného v spise - skutočného Petra Végha. Podľa zistení televízie bol však páchateľom jeho brat Martin. 

Inšpekcia rezortu vnútra zistila, že polícia mala k dispozícii analýzu DNA, ktorá jednoznačne potvrdila, že na mieste činu bol Petrov brat. Informáciu z Kriminalisticko-expertízneho ústavu PZ dostali v čase medzi rozhodnutím súdu o trestnom rozkaze a jeho právoplatnosťou. Poverený policajt mal toto zistenie podľa Kaliňáka nahlásiť prokuratúre a súdu, aby ďalej v trestnom konaní nepokračovali a určili iného páchateľa. „Toto sa nestalo, a preto vyšetrovateľ inšpekcie vzniesol obvinenie voči konkrétnemu policajtovi pre zanedbanie dôležitých úloh verejného činiteľa,“ uviedol Kaliňák. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu