Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Už zajtra pokračuje prípad vraždy podnikateľa Kubašiaka

Igor Šajgal
Igor Šajgal

BANSKÁ BYSTRICA – Vo štvrtok 25. septembra bude na Okresnom súde v Banskej Bystrici pokračovať nové hlavné pojednávanie v prípade objednávateľa vraždy Jána Kubašiaka z Polomky v roku 2006. Vo veci prokurátor žaluje breznianskeho podnikateľa Igora Šajgala. Súd už raz rozhodol, ale odvolací senát rozsudok zrušil v celom rozsahu a vrátil prípad na doplnenie dokazovania.

Prokuratúra požaduje vypočuť piatich svedkov, medzi nimi i expolicajta Róberta Petluša, ktorý je odsúdený za vraždu Kubašiaka. Obhajoba navrhla ako listinný dôkaz rozsudok Okresného súdu v Brezne o neplatnosti zmlúv o zriadení záložného práva na niektoré nehnuteľnosti, ktoré mali Kubašiakovci.

Breznianskeho podnikateľa Igora Š. stíhajú ako objednávateľa vraždy Jána Kubašiaka a za vydieranie Kubašiakovcov. Prvostupňový súd Igora Š. ako objednávateľa vraždy už raz oslobodil. Uznal ho za vinného z pokusu trestného činu vydierania manželov Kubašiakovcov, za čo mu uložil 6,5 roka nepodmienečne a peňažný trest 33-tisíc eur. Krajský súd zrušil rozsudok v celom rozsahu a prípad vrátil na doplnenie dokazovania.

Obchodníka s pohonnými hmotami Igora Š. ako bývalého Kubašiakovho spoločníka stíhali za to, že si objednal jeho vraždu. Podľa prokurátora to rozsiahle dokazovanie aj preukázalo a žiadal pre objednávateľa trest 25 rokov väzenia. Podľa súdu sa skutok objednania vraždy nepodarilo Igorovi Š. preukázať. Korunný svedok obžaloby Karol D. bol pre súd nevierohodný. Nielen preto, že o údajnom stretnutí Igora Š. ako objednávateľa s policajtom Róbertom Petlušom vypovedal až päť mesiacov po vražde Kubašiaka. Ani jeho ďalšie tvrdenia sa nedali verifikovať inými dôkazmi a súd mal dojem, že Karol D. si chcel zlepšiť svoje postavenie v iných veciach, za ktoré bol trestne stíhaný.

Obžalovaný podnikateľ i Petluš stretnutie a rozhovor o objednaní vraždy rozhodne popreli.
Prvostupňový súd uznal vinu Igora Š. za pokus trestného činu vydierania manželov Kubašiakovcov. Senát mal za dostatočne preukázané, že obžalovaný podnikateľ pod rôznymi hrozbami od manželov chcel, aby previedli svoje podiely v spoločných firmách na jeho rodinných príslušníkov. Ak by tak boli urobili, bola by im vznikla škoda najmenej 472-tisíc eur (viac ako 14 miliónov korún). Obžalovaný podnikateľ opakovane tvrdil, že žiadnu vraždu svojho spoločníka si neobjednal a Kubašiakovcov nevydieral. Jediným svedkom obžaloby vo veci vydierania bola vdova Mária Kubašiaková.

Pri útoku na rodinu Kubašiaka v novembri 2006 v Polomke boli Róbert Petluš, Róbert Červeňan a Juraj Roszík. Za Kubašiakovu vraždu odsúdili bývalého vyšetrovateľa Petluša na 25 rokov väzenia, Róberta Červeňana poslali súdy do väzenia na osem rokov. Roszík spolupracoval s políciou a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Podľa nej prijal trest 8,5 roka väzenia so stredným stupňom stráženia a zaplatil pokutu 1 660 € (50-tisíc korún). Ani jeden z nich nepovedal, že išli Kubašiaka zavraždiť na objednávku. Do jeho domu vnikli iba so zámerom získať na objednávku istého muža obchodné dokumenty. Podľa výroku Roszíka však objednávateľom nebol Igor Š., ale podnikateľ obchodujúci s drevom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu