Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Termín procesu v kauze bankomatovej mafie zrušili

(Zdroj: zoznam)

BRATISLAVA – Proces v kauze bankomatového gangu obžalovaného Jána G. a spol., naplánovaný pred senátom Okresného súdu Bratislava 1 na utorok 17. februára, sa neuskutoční.

"Termín hlavného pojednávania v predmetnej trestnej veci, vytýčený na 17. a 18. februára, bol zrušený z dôvodu práceneschopnosti predsedu senátu. Nový termín hlavného pojednávania bude vytýčený po dohode predsedu senátu s prokurátorom a obhajcami," informoval dnes hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. 

Ján Golis sa naposledy, 12. januára, na pojednávaní pred senátom Okresného súdu Bratislava I vyjadril, že "v jeho prípade je neustále porušovaný zákon a prokurátor rozpráva rozprávky, ovplyvňuje svedka (korunného svedka Romana Paulusa, ktorý je odsúdený v inom prípade za vraždu) prostredníctvom médií". "Žiadam, aby súd ukončil toto naše lynčovanie. V čase spáchania skutkov som na Slovensku dokázateľne nebol," zdôraznil na úvod januárového procesu hlavný obžalovaný Ján Golis.

Pojednávanie v januári po okrajovej výpovedi jednej svedkyne odročil sudca Okresného súdu Bratislava I Juraj Mihál na spomínaného 17. a 18. februára. V utorok 17. februára sa mala čítať výpoveď korunného svedka - Paulusa a osobne ho konfrontovať s jeho písomnou výpoveďou, keďže sú tam rozpory. Prokurátor Jozef Kandera už na začiatku októbra minulého roka upozornil, že bude potrebné na pojednávaní prečítať ešte výpoveď korunného svedka Paulusa z prípravného konania a konfrontovať ho s ňou. Podľa prokurátora ide o 100-stranový dokument. "Bude to trvať najmenej pol dňa až jeden deň," upozornil. Výpoveď Paulusa spochybňuje hlavný obžalovaný a obhajcovia. Ján Golis podal na dozorujúceho prokurátora preto podnet, ale neuspel s ním na Generálnej prokuratúre SR. Podnetom sa hlavný obžalovaný domáhal, aby bol prešetrený postup prokurátora Kanderu.

Celkovo je v súčasnosti v kauze obžalovaných sedem osôb. Z nich traja, vrátane šéfa Jána G., sú vo väzbe. Čo sa týka ďalších troch obvinených, tí sú stíhaní na slobode. Posledný obvinený Peter T. je vo väzbe v Českej republike. Tohto člena bankomatovej mafie predseda senátu Okresného súdu Bratislava I vylúčil v júli minulého roku na samostatné konanie.

Pôvodne prokuratúra v kauze obžalovala päť mužov, ktorí mali najmä v roku 2010 ukradnúť 25 bankomatov na západe Slovenska spolu s hotovosťou 280.000 eur. Škoda, ktorú spôsobili na zničených bankomatoch a zariadení budov, bude ešte vyššia.

Gang mal údajne lúpiť nielen na Slovensku, ale aj v Česku a Rakúsku. V dvoch prípadoch po lúpeži na Slovensku a Rakúsku gang podpálil miesto činu. Pre lúpeže zabezpečoval kradnuté autá rozličných značiek, napríklad Seat, Porsche a Audi, práve hlavný obžalovaný Ján Golis

Aj náčinie potrebné na vytrhnutie a otvorenie bankomatov podľa korunného svedka zabezpečoval Ján Golis. Na zničenie pachových stôp používal gang korenie a nosil "ježkov" na prepichnutie pneumatík prenasledovateľov zo strany polície. V autách mali samopal a krátke guľové zbrane, tie však ani raz nepoužili. Každý z členov skupiny mal vlastnú vysielačku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu