Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Stromy na Kolibe odvážali aj po pokyne prokuratúry

Pohľad na les na bratislavskej Kolibe, kde došlo k nelegálnemu výrubu stromov začiatkom decembra
Pohľad na les na bratislavskej Kolibe, kde došlo k nelegálnemu výrubu stromov začiatkom decembra (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyrúbané stromy na bratislavskej Kolibe odvážali aj po tom, ako generálna prokuratúra minulý týždeň dala pokyn, aby tomu Krajská prokuratúra v Bratislave spolu s políciou zabránila.

Dnes o tom informoval Ondrej Rohoň z občianskeho združenia Za lepšiu Kolibu a dodal, že dreviny z Koliby už odviezli a policajti tak môžu strážiť iba prázdne pozemky. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová potvrdila, že generálna prokuratúra vydala krajskej prokuratúre pokyn na prijatie opatrení v súčinnosti s policajným zborom, ktoré majú zabrániť manipulácii s drevom.

Vyrúbané dreviny podľa hovorkyne sú alebo môžu byť vecným dôkazom v prebiehajúcom trestnom konaní, ale aj v nadväzujúcom posúdení trestnoprávnej zodpovednosti konkrétnej osoby pre trestný čin marenia spravodlivosti.

Ako uviedol hovorca bratislavského Nového Mesta Marek Tettinger, situáciu na Kolibe neustále monitorujú. "Občania nás upozorňovali, že dochádza k odvážaniu stromov. Starosta Rudolf Kusý preto začiatkom minulého týždňa zaslal Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave III oznámenie, že podľa príslušnej vyhlášky musia byť kmene vyrúbaných stromov označené zreteľne predpísanou ciachou. Políciu sme požiadali, aby v prípade odvozu vyrúbaných drevín skontrolovala, či sú označené spôsobom určeným zákonom," povedal Tettinger, podľa ktorého v prípade, že dreviny nie sú ociachované v súlade so zákonom, žiadajú políciu o pozastavenie odvozu dreva a spísanie zápisnice.

"Vzhľadom na charakter pozemku je podľa nás oprávneným vydať ciachu miestny úrad a my sme v žiadnom prípade takúto ciachu nevydali. Odvoz stromov preto považujeme za protiprávny, o čom sme informovali aj políciu so žiadosťou o to, aby v zmysle zákona konala," povedal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Rohoň zároveň pripomenul, že združenie Za lepšiu Kolibu plánuje odovzdať ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi aj petíciu proti výrubu stromov na Kolibe s približne 2 000 podpismi. Touto petíciou združenie žiada, aby na Kolibe opäť vysadili stromy a vrátili tomuto územiu funkciu lesa. Jeden z členov združenia podľa Rohoňa zároveň podal trestné oznámenie na neznámu osobu, ktorá povolila odvoz dreva.

"Povolenie na odvoz dreva vydal lesný hospodár, ktorý na to však nemal žiadnu právomoc. Jediný, kto má právo udeliť povolenie na odvoz dreva, je starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, ktorý to však neurobil," povedal Rohoň.

O tom, že bol výrub na Kolibe zrejme nelegálny a vyňatie pozemkov z lesného fondu kryté nezákonnými a sfalšovanými dokumentmi, hovoril v decembri minulého roka aj minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa šéfa rezortu vnútra neexistovalo na výrub žiadne povolenie. Jedno z troch rozhodnutí k vyňatiu pozemkov z lesného fondu bolo podľa Kaliňáka vydané neoprávnenými osobami a zvyšné dve falošné. Ako vtedy povedal šéf rezortu vnútra, vyzerá to na organizovaný postup.

Pozemky na Kolibe vo výmere 3,79 hektára zamenil štátny podnik Lesy SR zmluvou podpísanou 24. júna 2010 bývalým generálnym riaditeľom Alojzom Riškom za pozemky v katastrálnom území Handlová o výmere 4,34 hektára. Podľa hovorcu štátneho podniku Lesy SR Vlastimila Rezeka bola zámena vtedy pre štát zisková. Ako dodal, v čase zámeny nepredpokladali zmeny určenia zamieňaných pozemkov a nepočítalo sa s predčasným výrubom lesa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu