Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalší únos slovenskej matky: Martina ušla z Nórska aj so synmi, ich otec je zúfalý!

Tommy synov nevidel už 8 rokov Zobraziť galériu (5)
Tommy synov nevidel už 8 rokov (Zdroj: FB, at)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Len pár mesiacov po tom, čo Slovensko obletela správa o medzinárodne hľadanej Márii Mišejovej Pfeifer, ktorá ušla so synmi z USA, sa na verejnosť dostal ďalší veľmi podobný prípad údajného únosu detí. Martina Palenčíková z Liptovského Mikuláša ešte v roku 2005 ušla od svojho nórskeho manžela aj spolu s ich spoločnými synmi Timothym (13) a Joachimom (11), ktorí mali byť zverení do starostlivosti otca. Ten ich však už dlhých osem rokov nevidel.

Nočná mora nórskeho stredoškolského učiteľa Tommyho Hoholma začala v roku 2005, keď ho opustila dnes už bývalá manželka Martina Palenčíková z Liptovského Mikuláša a spolu s ich dvoma deťmi Timothym a Joachimom mala ujsť späť na Slovensko. Hoholm odvtedy synov videl len dvakrát v roku 2006, aj to len na krátky čas počas pojednávania slovenského súdu.

Hoholm tvrdí, že okresný i odvolací súd rozhodol, že obe deti majú byť zverené do jeho starostlivosti. Slovenská strana to však vraj vidí inak. "Bol som na Slovensku už niekoľko krát, aby som si synov odviedol, vždy som však odišiel s prázdnymi rukami. Slovenský zákon je na strane matky," povedal zúfalý muž v rozhovore nórskym médiám.

Tommy ešte ako šťastný otec s oboma synmi.
Zobraziť galériu (5)
Tommy ešte ako šťastný otec s oboma synmi.  (Zdroj: FB, at)

Ako tvrdí, slovenské i nórske úrady opakovane uznali, že pre chlapcov bude najlepšia starostlivosť otca Tommyho. Avšak vždy, keď sa ich matka Martina proti rozsudku odvolala, slovenský súd jej vyhovel a rozhodol, že Timothy a Joachim ostanú s ňou. Hoholm tak počas dlhých rokov útrap a beznádeje so synmi komunikoval len zopár krát, aj to len cez telefón.

Podľa jeho tvrdení bol naposledy s chlapcami v kontakte pred Vianocami 2013, keď mladší Joachim ochorel. Súd mal vtedy matke nariadiť, aby so zdravotným stavom syna oboznámila aj otca. "Mladšiemu synovi prasklo hrubé črevo. Bol vážne chorý a súd matke nariadil, aby ma kontaktovala. Hovoril som s oboma chlapcami, no odvtedy som s nimi stratil kontakt. Veľmi ma zaujíma, ako sa im darí," smúti Hoholm.

Martina so synmi na fotografii z júla 2013.
Zobraziť galériu (5)
Martina so synmi na fotografii z júla 2013.  (Zdroj: FB)

Zúfalému otcovi však teraz svitla nádej. Keď pôjde všetko, ako má, s chlapcami by sa mal osobne stretnúť už dnes v Liptovskom Mikuláši. "Dúfam, že dnes večer konečne uvidím svojich chlapcov. Môže sa však stať, že matka si to rozmyslí," povedal v telefonickom rozhovore s NRK Hoholm, ktorý kvôli synom priletel z Nórska.

Dôvodom, prečo je teraz na Slovensku, je list, ktorý mal dostať poštou pred Vianocami. Údajne v ňom stálo nariadenie od slovenských úradov, ktoré ho vyzvali, aby zaplatil 10 500 nórskych korún (vyše 1200 eur) ako príspevok na starostlivosť o chlapcov. Ide pritom o štvornásobok sumy, ktorú Hoholm dodnes na deti mesačne platil.

Martina so synmi ušla z Nórska ešte v roku 2005.
Zobraziť galériu (5)
Martina so synmi ušla z Nórska ešte v roku 2005.  (Zdroj: FB)

"Som dnes v Mikuláši preto, aby som vysvetlil okolnosti únosu mojich synov a zistil, prečo príspevok na ich starostlivosť zrazu tak prudko stúpol. V podstate bojujem proti nespravodlivým nariadeniam, kvôli ktorým matky a otcovia musia platiť alimenty na deti napriek tomu, že im boli unesené," vysvetlil Hoholm, ktorý vlastnú krajinu obviňuje z toho, že nepriamo financuje únos jeho vlastných detí.

Aj napriek tomu, že únos je v Nórsku trestným činom, benevolentný zákon umožňuje takýmto rodičom naďalej poberať dávky na unesené deti. Z krajiny takýmto spôsobom mesačne odchádzajú tisíce dolárov do zahraničia.

Slovenka uniesla synov z Hollywoodu

Mária Mišejová Pfeifer žijúca ešte donedávna v Spojených štátoch sa dostala do hľadáčika americkej FBI, NCIS a dokonca aj Interpolu po tom, čo ju obvinili z únosu jej dvoch synov Jerryho (10) a Sashu (4), ktorých má s dvoma americkými mužmi a v lete 2012 s nimi zmizla bez stopy. S chlapcami sa skrývala na Slovensku a neskôr vo Švajčiarsku, kde ju spoznala jedna zo žien v tamojšej slovenskej komunite a nahlásila ju na polícii. Synov jej tak krátko pred Vianocami doslova vytrhli z rúk a vrátili otcom, ktorí s nimi odcestovali spät do USA. Mária však boj o chlapcov nevzdáva a je odhodlaná získať ich späť.

Ďalší únos slovenskej matky:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB, pinterest.com)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu